Kazuhito Jamašita

Japan Tobacco International – jedan od glavnih promotera japanske kulture i umetnosti u Srbiji >

Japan u Srbiji

"Kao kompanija koja ima japanske korene, Japan Tobacco International se trudi da bude jedan od glavnih promotera japanske kulture i tradicije u Srbiji. Podržavamo umetnike koji svojim umećem i kreativnošću približavaju deo japanske tradicije i kulture domaćoj publici brišući tako granice između država i povezivajući različite kulture", ističe Kristijan Kring, potpredsednik kompanije Japan Tobacco International


Sakura

U vreme cvetanja trešanja, Japanci svoje obaveze ostavljaju postrani, odlaze u parkove u potrazi za mirom i odmorom i jednostavno uživaju u posmatranju otvaranja latica Sakura trešanja, verujući da im to donosi sreću i prosperitet. U želji da ovaj običaj zaživi kod nas, Japan Tobacco International poklonio je Srbiji vrtove japanskih trešanja.

Sakura je i naziv stipendije koju kompanija JTI u saradnji sa Ambasadom Japana dodeljuje svake godine studentima, postdiplomcima i istraživačima za najbolji istraživački rad na temu u vezi sa Japanom, i to iz oblasti ekonomije, prava, političkih nauka, filozofije, japanskog jezika i književnosti, kulture i umetnosti i Kaizen menadžmenta.


Šišimai

Ali, Sakura nije jedina japanska reč koju smo "prisvojili". Tu su još taiko, šamisen, jokobue i koto, kao i šišimai.

Zahvaljujući kompaniji JTI i Ambasadi Japana, japanska muzičko-scenska grupa Variki nastupila je u Srbiji. Posetioci koncerta imali su priliku da uživaju u drevnom zvuku taiko bubnjeva, šamisen gitare, jokobue flaute i koto japanske harfe, a posebno oduševljenje publike izazvala je numera Šišimai koja u prevodu znači "ples lavova". U Japanu se kaže "ako te ugrize plesač lavova nećeš se prehladiti, a ako si bolestan ozdravićeš". Posle uspešnog koncerta u Beogradu, Variki je nastupio i u Senti, gde se nalazi JTI fabrika, i to u pozorištu čiju je rekonstrukciju pomogla kompanija.

Vrtovi japanskih trešanja, stipendije i koncert grupe Variki su samo deo niza aktivnosti koje JTI realizuje u cilju promocije japanske kulture. Čuveni japanski violončelista Mineo Hajaši, čija je višedecenijska karijera započela baš u Beogradu, uz podršku kompanije JTI održao je koncerte u Beogradu i Senti, kao i poznati japanski gitarista Kazuhito Jamašita.

Prilikom posete Srbiji, maestro Hajaši je rekao: "Uvek se sa posebnim emocijama vraćam u Beograd, jer ovo je grad koji je potpuno promenio moj život. Pobeda na beogradskom Međunarodnom festivalu violončela davne 1975. godine ohrabrila me je da postanem solista i od tada je moja karijera krenula uzbudljivijim tokom."


Kaizen

Kaizen je poslovna i životna filozofija koja dolazi iz Japana i koju kompanija JTI primenjuje od samog dolaska u Srbiju. Osnovno načelo Kaizena je stalni napredak. Masaki Imai, tvorac Kaizena, rekao je: "Kaizen znači da nijedan dan ne sme proći bez nekog poboljšanja, makar i najmanjeg."

Kako bi raširila ideju Kaizena u Srbiji, kompanija JTI je na 53. Međunarodnom sajmu knjiga pružila priliku posetiocima da se prvi put upoznaju sa knjigom Masakija Imaija "Kaizen – ključ japanskog poslovnog uspeha" na srpskom jeziku. Tokom ove prestižne manifestacije, Japan je bio počasni gost, te je JTI tim povodom pomogao predstavljanje ove zemlje, a preko 150.000 posetilaca 53. Međunarodnog sajma knjiga imalo je priliku da se bolje upozna sa savremenom japanskom književnošću i izdavaštvom.

"Jedan od motiva zbog kojih JTI predano radi na promociji japanske kulture i umetnosti jeste produbljivanje odnosa između Srbije i tradicionalno prijateljskog Japana, a najbolji način da se to postigne je kroz saradnju na polju kulture i umetnosti. Iz tog razloga smo sa velikim zadovoljstvom podržali, između ostalog, i koncert ‘Muzičko veče srpsko-japanskog prijateljstva’ u Skupštini. JTI će i ubuduće nastaviti da pruža podršku ovakvim i sličnim projektima", reči su Kristijana Kringa, potpredsednika kompanije Japan Tobacco International.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA

Katogi
  • Mineo Hajaši

Ovaj dodatak je realizovan uz podršku JTI Srbija.