foto: blic

Zdravstvo >

Lečenje na kredit

U poslednje dve godine pojedine banke svojim korisnicima, pored standardnih usluga u okviru potrošačkih kredita, pružaju i mogućnost podizanja pozajmica za stomatološke zahvate, veštačku oplodnju, ali i čuvanje matičnih ćelija. Rok otplate ovih "zdravstvenih kredita" je od šest meseci do sedam godina, a visina pozajmice je između 200 i 7000 evra.

Volks banka je 2010. godine kreirala dinarski potrošački kredit za čuvanje matičnih ćelija. Prema rečima Saše Ivanova, PR menadžera ove banke, ovaj set zdravstveno-preventivnih kredita je posebno dragocen za buduće roditelje, ali i zarad buđenja svesti građana o značaju čuvanja matičnih ćelija.

"Osnovni motiv nam je bio zadovoljenje potreba klijenata, u ovom slučaju roditelja u vrlo specifičnom trenutku, da ukoliko se odluče da čuvaju matične ćelije svog deteta na brz i jednostavan način dođu do potrebnih sredstava", izjavio je Ivanov.

Navedeni potrošački kredit je, kako je naveo menadžer, u dinarima, sa rokom otplate do 84 meseca, sa fiksnom kamatnom stopom u prve dve godine, tokom kojih se kamata i mesečna rata ne menjaju bez obzira na kretanja kursa ili referentnih stopa.

Osim u ovoj, sličan kredit građani mogu podići i u banci Inteza. Vlastimir Vuković, član upravnog odbora ove banke, izjavio je za RTS da se krediti za sada najčešće uzimaju za zdravstvene usluge čija cena premašuje prosečne prihode.

Kako se navodi na sajtu agencije Tanjug, "za finansiranje vantelesne oplodnje i čuvanja i skladištenja matičnih ćelija, kao i plaćanje lekova koji prate te procese, Inteza je razvila i gotovinske pozajmice u dinarima i indeksirane u evrima. Gotovinski kredit u dinarima građanima se nudi u maksimalnom iznosu od 500.000 dinara, sa rokom otplate do dve godine i uz fiksnu kamatnu stopu od 15,97 odsto na godišnjem nivou".

"Ono što je specifično za pružanje pozajmica za zdravstvene usluge, jeste činjenica da s obzirom na samu prirodu kredita, klijent ne dobija novac na ruke, nego se on direktno uplaćuje na žiro-račun ustanove koja mu pruža stomatološke ili usluge čuvanja matičnih ćelija", izjavila je za "Vreme" jedna od radnica iz sektora za kreditne usluge.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST