Konferencija >

Rasizam i sport

Nedeljnik "Vreme" u saradnji sa britanskom ambasadom u Beogradu organizuje u utorak, 18. decembra, jednodnevnu međunarodnu konferenciju pod nazivom "Rasizam: između odbijanja i posledica", na kojoj će govoriti predstavnici različitih ministarstava Vlade Republike Srbije, predstavnici sportskih asocijacija, međunarodnih organizacija i sportskih klubova u Srbiji.

Ovaj događaj je osmišljen kao inicijativa koja bi trebalo da pokrene javnu raspravu o tome da li u srpskom društvu ima rasizma, kako ga prepoznajemo i kako mu se suprotstavljamo. Ovaj problem je naročito došao do izražaja posle oktobarske utakmice između mladih reprezentacija Srbije i Engleske u fudbalu kada se na samom kraju dogodio incident koji je za neke bio obična provokacija iznervirane publike, a za druge čist primer rasističkog napada na tamnoputog fudbalera.

Reakcija javnosti u Srbiji je u najvećoj meri bila takva da je rasizam negiran kao pojava, iako je na snimcima jasno moglo da se čuje kako su navijači na stadionu u Kruševcu oponašanjem urlika majmuna ispratili engleskog fudbalera sa terena. Ovakvi ispadi nisu česta pojava u Srbiji, ali ih svakako ima i postavlja se pitanje u kojoj meri je to problem sa kojim bi srpsko društvu trebalo da se nosi.

Zato je ideja ove konferencije da na jednom mestu okupi predstavnike različitih institucija da bismo videli na koji način može da se bori protiv rasizma i koje mehanizme imaju institucije u ovoj borbi ili je zajednički stav da ta pojava u Srbiji može da se svrsta u kategoriju pukog incidenta.

Argument da to nije dokaz da u Srbiji nema rasizma bilo je objašnjenje da ovde nema toliko tamnoputih sportista i stanovnika uopšte, odnosno, da pošto nema "crnih ljudi", nema ni rasizma. Argument protiv je da i najmanja pojava rasističkog delovanja treba da bude pod posebnom prismotrom institucija jer je Srbija krhko društvo sa nedovoljno snažnim institucijama koje mogu da štite prava manjina i da kao takvo treba da bude još osetljivije na sva moguća dešavanja u toj sferi.

Nedeljnik "Vreme" je uložio ogroman napor da za ovaj događaj zainteresuje predstavnike Fudbalskog saveza, drugih sportskih organizacija i različitih institucija ne bi li pokrenuo širu društvenu raspravu koja bi dovela do stvaranja ambijenta za izgradnju mehanizama kontrole i zaštite od ovakvih pojava.

Ovaj događaj ima za cilj pokretanje akcije koja bi trebalo da se u budućnosti vidi na sportskim terenima, ali i u školama i u drugim institucijama sistema. Društvo koje je prošlo kroz dvadesetogodišnju traumu trebalo bi da bude osetljivo na ovakve pojave i da proba da izgradi instrumente koji bi sprečavali da se zbog rasističkih ispada sportisti nađu u situaciji da budu kažnjeni i izbačeni iz međunarodnih takmičenja.

Zato je naša namera kao organizatora da u razgovoru na ovu temu učestvuju predstavnici najznačajnijih institucija države, jer bez njihove pomoći sportska udruženja i savezi nemaju šanse da se izbore sa ovakvim problemima. Nadamo se da ćete nam se pridružiti.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST