Medicina >

Preminuo pionir transplantacije

Dva dana pre Božića 1954. godine u bolnici "Piter Bent Brigam" u Bostonu otvoreno je novo poglavlje u medicini. Profesor plastične hirurgije sa Harvardskog medicinskog fakulteta dr Džozef Mari i njegov tim lekara uspešno su presadili bubreg koji su uzeli od jednog blizanca i dali ga drugom. Uprkos činjenici da je vreme tople ishemije bilo 82 minuta (nije se vodilo računa o prezervaciji organa), presađeni bubreg je funkciju uspostavio odmah. Primalac je živeo skoro 25 godina, a umro je od arterosklerotske koronarne bolesti. Dr Mari je 1990. godine za zasluge na polju transplantacije organa nagrađen Nobelovom nagradom, a više od 600.000 ljudi širom sveta dobilo je transplantovane organe zahvaljujući njegovoj inovaciji.

foto: reuters

Dr Mari je prošle sedmice pretrpeo moždani udar. Preminuo je 26. novembra. Imao je 93 godine.

Medicinsku karijeru počeo je 40-ih prošlog veka pošto je diplomirao na Harvardu, a nakon rada sa ranjenicima u Drugom svetskom ratu zainteresovao se za transplantacije. Obuku je završio u Birgamu, gde je kasnije i radio.

Mari je tragao za načinima kontrolisanja imunosistema pacijenta kako ne bi odbacio strano telo.

"Svet je bolje mesto zahvaljujući doktoru Mariju. Njegova zaostavština zauvek će ostati u našim srcima i u svakom pacijentu koji je dobio dar života zahvaljujući transplantaciji", navela je direktorka bolnice Elizabet Nabel.

"Teškoće su prilike. To je citat koji stoji na stolu mog oca. On odražava optimizam velikog čoveka koji je bio darežljiv, ljubopitljiv i uvek ponizan", rekao je Marijev sin Rik.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST