Loader

„Muškarčine“ u Bitef teatru

29.novembar,11:17

Jedan od reditelja predstave, Vojislav Arsić, kaže da su kroz ceo projekat shvatili da nije teško menjati stavove mladića, samo ih treba pustiti da sami razmišljaju bez pritiska društva

U Bitef teatru 30. novembra biće održana premijera pozorišne predstave „Muškarčine“ koja se realizuje se u okviru programa „Mladići kao saveznici u sprečavanju nasilja i sukoba na zapadnom Balkanu“ u organizaciji Centra E8 i CARE NW Balkan.

Tema predstave je tretiranje i formiranje muškosti u našoj sredini. Tekst je nastao kolažiranjem ličnih priča i stavova, dramatizacijom teza iz knjige „Biti muško“, Stiva Bidalfa, kao i citiranjem teoretičara muškog pokreta i fragmenata iz medija. Takođe su korišćeni rezultati istraživanja „Mladići i maskulinitet“ sprovedenog u okviru projekta „Budi muško“.

Poruka koju ova predstava treba da prenese je sloboda ličnog ostvarenja i prevazilaženje kulturološki nametnutih normi. Ukazuje se na problem vaspitavanja mladića u sistemu gde se muško pokazivanje emocija smatra za znak slabosti, što često vodi do destruktivnog ponašanja.

U želji da se uklope u socijalno prihvatljive obrasce rodnog ponašanja, mladi muškarci rade mnoge stvari koje su štetne po njihovo psihofizičko zdravlje. Cilj je, takođe, da se zabeleži priča generacije rođene u toku ratova na Balkanu, čiji je sistem vrednosti formiran u tranziciji i zato je nedovoljno čvrst i stabilan.

Jedan od reditelja, Vojislav Arsić, kaže da su kroz ceo projekat shvatili da nije teško menjati stavove mladića, samo ih treba pustiti da sami razmišljaju bez pritiska društva. On takođe očekuje da će predstava dopreti do muškog dela publike i da će dobro shvatiti njenu poruku i prepoznati ironiju.

Prema rečima rediteljke, Milane Bogavac, predstava se drugačije odnosi na muškarce, drugačije na žene, i sve dok to pitanje ne bude moglo da se sagleda iz oba ugla, rodna ravnopravnost neće biti moguća. Kako tvrdi Milana, ostaci patrijarhalnog poretka su univerzalni, ali se razlikuju društvene okolnosti. Samim tim, društvo na Balkanu je ekstremnije i utoliko je muškarcima ovde teže.

„Verujem da na svetu nema stvari za koju se vredi boriti više, nego što je više pravih muškaraca. To znači bolji život za sve. I to je trka u kojoj ne može da pobedi jedna generacija. U tom smislu, doprinos naše predstave može biti i sasvim mali, ali je on svejedno važan, jer čini vidljivijim jedan problem koji smatramo izuzetno relevantnim.“ rekla je rediteljka u razgovoru za „Vreme“.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve