Loader

AFERA AGROBANKA: Uhapšen Jožef Kasa

22.novembar,11:08

Osim Kase, privedeni su i Zoran Malešević, Peđa Mališanović, vlasnik preduzeća "Azohem", "Mala Bosna" i "Azotara Subotica", kao i sudski veštak Miomir Paovica. Svi su osumnjičeni da su pribavili korist Mališanoviću u iznosu od oko 13 miliona evra

Poslednja vest

Jožefu Kasi nakon saslušanja određen je pritvor do 30 dana. Pored Kase, pritvor je određen i ostalima koji su uhapšeni istog dana kada i Kasa, Zoranu Maleševiću, Peđi Mališanoviću i Miomiru Paovici, rekao je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Istraga vezana za izdavanje bankarskih garancija u filijali „Agrobanke“ u Subotici preduzećima „Azohemija“, „Mala Bosna“ i „Azotara Subotica“ je proširena na osumnjičene protiv kojih se već vodi postupak, Dušana Antonića, Bojana Zarića, Slavoljuba Korićanca, Bobana Labana i Vehba Pavića.

Dugogodišnji predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i nekadašnji gradonačelnik Subotice, Jožef Kasa, uhapšen je u utorak, 20. novembra ujutro u nastavku istrage vezane za aferu Agrobanka. Naime, Kasa je, kao nekadašnji direktor subotičke filijale ove banke osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja.

Osim Kase, privedeni su i Zoran Malešević, Peđa Mališanović, vlasnik preduzeća „Azohem“, „Mala Bosna“ i „Azotara Subotica“, kao i sudski veštak Miomir Paovica. Svi su osumnjičeni da su pribavili korist Mališanoviću u iznosu od oko 13 miliona evra u periodu od 2007. do 2010. kada je Kasa bio direktor subotičke filijale Agrobanke, a Malešević Kasin zamenik. Kasa he inače na toj poziciji ostao do juna 2011. godine.

Kako saznaje RTS, njih dvojica su u dogovoru sa bivšim predsednikom Izvršnog odbora Agrobanke Dušanom Antonićem, koji je ranije uhapšen, mimo zakona odobrili tri kredita i pet bankarskih garancija, pod povoljnijim uslovima i bez adekvatnih sredstava obezbeđenja povezanim privrednim društvima „Azohem“, „Mala Bosna“ i „Azotara Subotica“ u vlasništvu Peđe Mališanovića.

Zatim, sudski veštak Miomir Paovica osumnjičen je da je napravio osam lažnih procena nepokretnosti Fabrike za proizvodnju veštačkog đubriva „Azotara Subotica“, i višestruko ih precenio, kako bi za potrebe „Agrobanke“ bio stvoren privid obezbeđenja za vraćanje kredita.

Podsetimo, zbog malverzacija u poslovanju Agrobanke 9. avgusta je uhapšen bivši predsednik IO Agrobanke Dušan Antonić. On je dan ranije napustio Srbiju, a uhapšen je na graničnom prelazu kod Sremske Rače, na ulasku u zemlju. Pored Antonića, tada su bili privedeni i saslušani i njegov sin Milan, kao i saradnici Slavoljub Korićanac, Branimir Uzelac, Suad Hasović, Vehbo Papić, Boban Labović, Miloš Uzelac i Bojan Zarić.

Bivši predsednik IO Agrobanke ekskluzivno je dan uoči hapšenja za B92 govorio o tome ko je kriv za manjak od 300 miliona evra i priznao da je od banke dobio 600.000 evra.

Zbog malverzacija 25. avgusta su uhapšeni Radoslav Sekulić, vlasnik „Habitfarma“, njegov sin Duško Sekulić, kao i odgovorna lica u preduzećima „Habitfarm“, „Svis farmacija“, „Svis intermedikal“, „Produkt trejd“, „Vestern stajls“, „Luton“ i „Novi dani“ – Dragomir Jovanović, Borka Filipović, Milan Stefanović, Bratislav Mihajlović, Duško Šunjevarić, Dragovan Milinković i Nenad Maričić.

Oni su bili korisnici bankarskih kredita u „Agrobanci“, a njihove neizmirene obaveze prema toj banci su veće od 5,5 milijardi dinara. Ta preduzeća su kao povezana lica bila korisnici kredita i bankarskih garancija kod „Agrobanke“, nad nekima je već pokrenut stečajni postupak, dok su neka već likvidirana.

Takođe, krajem oktobra u nastavku istrage o aferi „Agrobanka“ privedeni su Bojan Simonović, član IO „Agrobanke“, Stevan Alavanja, vlasnik „Asproma“, i Predrag Vučković, direktor „Agrartrejda“.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve