Loader

Tenis: Dobra godina

15.novembar,00:52

"Najbolji si", rekao je Federer Đokoviću na uručenju trofeja. "Ja ne mogu da igram mnogo bolje nego što sam to danas učinio i veoma sam zadovoljan"

Mada se ceo finalni meč londonskog superturnira mogao gledati – i gledali smo ga – bez daha, čini se da je njegov ključni trenutak bio u drugom setu, pri rezultatu 5:4 za Rodžera Federera. U tom trenutku izgledalo je da se, kao u ogledalu, ponavlja situacija iz prvog seta, kada je Novak Đoković umesto pobede od 6:4 dopustio da protivnik izjednači. Elem, Federer u toj situaciji ne uspeva da iskoristi ni jednu od dve set lopte i borba se nastavlja do brejka kojim će Đokovć okončati meč (7:6 /8:6/, 7:5).

Taj ključni trenutak, u kom Đoković brejkom izjednačava rezutat na 5:5 najbolje ilustruje njegovu neverovatnu osobinu da od protivnika bude mentalno jači i pribraniji. To se videlo u svim mečevima koje je odigrao u Londonu, a najupadljivije u susretima s Endi Marijem i Huanom Martinom del Potrom. Kod Marija, koji je od prvih deset tenisera sveta u protekloj sezoni najviše napredovao, najlakše je primetiti trenutak u kom psihološki „pukne“ i počinje da gubi. Novak Đoković je, dakle, najbolji zato što iz sezone u sezonu demonstrira vidljivi napredak u igri i, još više, sigurnost u sebe koja je već postala ozbiljna pretnja protivnicima. To se moglo primetiti i u meču s Federerom, igrače, za kog je malo reći da je hladan kao led.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Finalni susret je počeo loše za Đokovića: Federer bez izgubljenog poena dobija svoj i pravi brejk na Novakov gem, potom ponovo osvaja svoj. Tek potom Đoković počinje da „ulazi“ u meč i izjednačava na 3:3. Pri rezultatu 4:4 Đoković uspeva da napravi brejk i povede s 5:4 ali Federer uspeva da spase set loptu i, potom, set ulazi u taj brejk koji, uz peripetije s mini brejkovima, dobija Novak Đoković sa 8:6.

I drugi set počinje brejkom koji posle 11 minuta razmene udaraca pravi Rodžer Federer. U narednim gemovima održava prednost – 3:2, 4:2, 4:3, 5:3, 5:4… Đoković uspeva da napravi brejk za izjednačenje, dobija svoj servis gem i još jednim brejkom završava meč.

„Najbolji si“, rekao je Federer Đokoviću na uručenju trofeja. „Ja ne mogu da igram mnogo bolje nego što sam to danas učinio i veoma sam zadovoljan“.

Novak je uobičajeno džentlemski uzvratio: „Rodžere, čast je i uživanje igrati protiv tebe“.

I zaključio ocenom s kojom je teško ne složiti se: „Godina nije mogla početi i završiti na bolji način“.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve