Loader

Dizni kupio Ratove Zvezda

08.novembar,16:14

Nakon Piksara i Marvela, kompanija Dizni je 31. oktobra za 4,5 milijardi dolara kupila Lukasfilm, nosioca franšize popularnog serijala Ratovi Zvezda.

Dizni je povodom kupovine objavio i planove da 2015. godine izda sedmi nastavak ovog serijala. Po tim najavama, ono što sledi su još dva nastavka, koji bi se u bioskopima prikazivali svakih dve ili tri godine. Poslednja, šesta epizoda Ratova Zvezda pod nazivom „Osveta Sita“ je izašla 2005, a Džordž Lukas, reditelj serijala i osnivač Lukasfilma, je više puta u prošlosti najavljivao da novih epizoda neće biti.

Povodom prodaje kompanije koji je osnovao 1971, Lukas je opovrgao svoje ranije tvrdnje: „Poslednjih 35 godina jedno od mojih najvećih zadovoljstava je bilo da vidim kako se Ratovi Zvezda prenose sa jedne generacije na drugu. Sada je vreme da ih prepustimo novoj generaciji filmadžija. Oduvek sam verovao da Ratovi Zvezda mogu živeti izvan mene, i mislio sam da je važno da se postavi tranzicija tokom mog života.“

Lukas i C-3PO, u drugom nastavku Star Wars

Za sada nije poznato ko će režirati naredne epizode, kao ni koje će priče biti iskorišćene za naredna tri nastavka. Izvesno je da će producentkinja filmova biti Kejtlin Kenedi, dosadašnja potpredsednica Lukasfilma, dok će Džordž Lukas biti kreativni konsultant. Kejtlin Kenedi je radila na franšizama „Park iz doba Jure“ i „Povratak u budućnost“, a sa Lukasom je osnovala produkcijsku kuću Emblin Entertejnment.

Reakcije ljubitelja ovog naučno-fantastičnog serijala su podeljene. Mnogi su sa radošću dočekali najavu sedme epizode Ratova Zvezda, ali su podozrivi zbog moguće „diznifikacije“ filmova koji bi pridruživanjem franšize novoj kompaniji mogli da izgube staru draž. Mnogi fanovi se žale i na činjenicu da Dizni već poseduje previše franšiza, što bi moglo dovesti do toga da produkcija serijala postane detinjasta i tipska.

Fascinacija Ratovima Zvezda, koja je krajem sedamdesetih godina zahvatila mlađu populaciju, u narednim decenijama je postala višegeneracijski planetarni fenomen za sebe, gotovo nezavistan od samog filmskog serijala. Gedžete vezane za film, kostime, svetleće mačeve, čuvene crne maske odavno više ne sakupljaju i ne razmenjuju samo deca, već i odrasli, zaposleni ljudi širom sveta, a replike iz filma postale su deo svakodnevnog govora i onih koji nisu gledali film. Oko svega što sa Ratovima Zvezda ima veze, vremenom se stvorila jedna prepoznatljiva zajednica, koja je sa pojavom interneta i olakšane komunikacije između fanova na svim meridijanima značajno narasla. Stoga ne čudi da su se odmah po objavi vesti o kupovini Lukasfilma, na forumima i društvenim mrežama pojavile reakcije fanova, pa čak i maštovite ilustracije, koje prikazuju likove Ratova Zvezda u prepoznatljivoj diznijevskoj ikonografiji. Tako se može videti Princeza Leja koja se dosađuje u društvu Snežane, Pepeljuge i ostalih Diznijevih princeza, ali i najava sedme epizode u maniru Diznijevog filma „Priča o igračkama“.

Zajednica ljubitelja Ratova Zvezda je imala primedbe i na ranije Lukasove poteze vezane za rimejkove prva tri filma, a strogo je kritikovala i poslednje dve epizode. To, međutim, nije značajno uticalo na popularnost serijala i njegov ogroman uspeh na međunarodnom filmskom tržištu. Ratovi Zvezda su ostali franšiza sa najvećom zaradom od prodaje originalnih maski, igračaka i ostalih kolekcionarskih predmeta. Rimejk prvog dela, bez obzira na kritike, bio je film sa najvećom zaradom u bioskopima u 1999. godini, a ukupna zarada franšize do sada iznosi oko 27 milijardi dolara.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve