Loader

Skok sa ivice svemira

18.oktobar,22:43

U nedelju uveče, Austrijanac Feliks Baumgartner konačno je uspeo da ostvari nemogući san i skoči na Zemlju iz svemira – sa visine od 39 kilometara

Proslavljen kao avanturista i skakač sa najvećih oblakodera, austrijski padobranac Feliks Baumgarnter od 2005. godine priprema misiju skoka iz otvorenog svemira, skoka tokom koga će probiti zvučni zid i oboriti pedeset godina star svetski rekord u slobodnom padu.

Još 1960. godine, pripadnik američkog ratnog vazduhoplovstva Džo Kitinger skočio je iz helijumskog balona sa visine od 31,3 kilometra i postavio rekord koji decenijama niko nije ugrozio.

Na visinama iznad ove uslovi za život su praktično nemogući – vazdušni pritisak je svega dva odsto onog koji vlada na nivou mora, čovek ovde ne može da boravi bez boca sa kiseonikom, a pad odatle podrazumeva dostizanje brzine od skoro 1200 kilometara na čas i probijanje zvučnog zida.

No, Feliks Baumgartner je odlučio da se okuša sa ovim izazovom i postane novi heroj 21. veka. Sakupivši sredstva od sponzora, kao i tim za podršku, pripremio se za skok sa visine od čak – 39 kilometara.

Do te visine se popeo helijumskim balonom i nakon jednog neuspelog pokušaja zbog jakog vetra, u nedelju 14. oktobra skočio sa ove visine.

Njegov skok su uživo prenosile gotovo sve svetske mreže. Postojala je bojazan da će se Feliks tokom pada onesvestiti i možda čak i nastradati, ali su mnogi odahnuli kad se javio kontroli misije u Rozvelu.

Među onima koji su ga dočekali nakon praktično deset minuta pada iz svemira nalaze se i predstavnici Međunarodne astronautičke federacije koji će na osnovu podataka sa GPS-a potrvditi da je Feliksovim skokom postavljen novi rekord u visini slobodnog pada.

Feliksova misija, osim avanturističkog, ima i nezanemarljiv naučni značaj. Ona takođe dodatno promoviše jednu novu eru čovekovog istraživanja i osvajanja svemira.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve