Loader

Lokalni izbori u BiH

11.oktobar,17:27

Dok analitičari procenjuju da će slab rezultat na izborima biti nešto od čega će se Savez nezavisnih socijaldemokrata teško oporaviti, Milorad Dodik je za bosanske medije izjavio da „SNSD nema razloga da bude nezadovoljan postignutim rezultatom".

Na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, održanim 7. oktobra, prema nezvaničnim rezultatima Centralne izborne komisije (CIK), Stranka demokratske akcije (SDA) je osvojila 34 mesta načelnika opština, a Srpska demokratska stranka (SDS) je odnela većinu načelničkih mesta u Republici Srpskoj.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) osvojio je 15, a Hrvatska demokratska zajednica 14 načelničkih mesta. Slede Socijaldemokratska partija (SDP) sa 11, Demokratski narodni savez (DNS) sa 4 i Savez za bolju budućnost (SBB) sa dva mesta načelnika opština. Tri mesta su pripala nezavisnim kandidatima, dok su jedno mesto osvojile ostale partije i koalicije.

Iznenađenje na ovim izborima jeste loš rezultat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji predvodi aktuelni predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Dok analitičari procenjuju da će slab rezultat na izborima biti nešto od čega će se ova stranka teško oporaviti, Dodik je za bosanske medije izjavio da „SNSD nema razloga da bude nezadovoljan postignutim rezultatom“. Kandidat SNSD Slobdan Gavranović je izabran za gradonačelnika Banjaluke, što je Dodik okarakterisao kao značajnu pobedu, premda u SNSD nisu zadovoljni rezultatom u Bijeljini, gde je u kampanji njihovog kandidata učestvovao ceo partijski vrh.

Predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić objavio je da je će ova stranka biti u vlasti u 40 od 62 opštine, od čega će u 36 opština imati mesto načelnika opštine, a u preostale 4 će biti deo vladajuće koalicije. Ovakav izborni rezultat, iako su u pitanju lokalni izbori, može u budućnosti dovesti i do prekomponovanja vlasti u Republici Srpskoj i na republičkom nivou.

U javnosti se od raspisivanja ovih izbora prognoziralo kakvi će biti izborni rezultati i izlaznost u opštini Srebrenica, gde po prvi put od potpisivanja Dejtonskog sporazuma pravo glasa imaju samo građani sa prijavljenim stalnim prebivalištem na toj opštini.

Glasačko mesto u Srebrenici, 7. oktobra 2012. (AP Photo/Amel Emric)

Srebrenica je nakon zločina 1995. na svim posleratnim izborima imala poseban status, kojim je svim Srebreničanima, bez obzira na trenutno mesto boravka, dato pravo da glasaju na lokalnim izborima. Međutim, poslednjim izmenama izbornog zakona to pravo im je ukinuto. Uprkos ovome, pravo na glasanje u opštini Srebrenica je imalo oko 14.000 ljudi, dok se procenjuje da ih u toj opštini zaista živi tek oko 6000. Lokalno udruženje „Prijatelji Srebrenice“ je na svom portalu objavilo da su izbornog dana u Srebrenicu dolazili birači iz svih delova Federacije BiH, ali i iz Srbije, uglavnom iz Bajine Bašte. U Srebrenici je glasao i Muamer Zukorlić, glavni muftija islamske zajednice u Srbiji. Mnogima od ovih ljudi prvobitno nije omogućeno glasanje, njihovi matični bojevi su proveravani po nekoliko puta, ali su odlukom Centralne izborne komisije ipak dobili mogućnost da izađu na biralište.

Portal „Prijatelji Srebrenice“ prenosi kako su u gradu na dan izbora primećeni i autobusi koji su dovozili birače iz Hrvatske, ali niko od njih nije želeo da razgovara sa novinarima. Prema nezvaničnim rezultatima Opštinske izborne komisije, najviše glasova (3505) u Srebrenici je dobila kandidatkinja koalicije „Za Republiku Srpsku“, Vesna Kočević, dok je nezavisni kandidat kojeg su podržale bošnjačke partije, Ćamil Duraković na drugom mestu sa nešto manje od 3000 glasova. I Kočević i Duraković su proglasili izbornu pobedu, a konačan ishod će odlučiti oko dve hiljade glasova koji treba da stignu iz inostranstva. „Ko god od ova dva kandidata bude sedeo u fotelji načelnika opštine narednih četiri godine, čeka ga ozbiljan i zahtjevan posao, jer je Srebrenica grad sa malo zaposlenih, a mnogo nezadovoljnih građana.“ navode „Prijatelji Srebenice“.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve