Smotra proizvođača rakije >

»Tomina ljuta«

Na Malu Gospojinu, u selu Glediću koje se nalazi između Kragujevca i Kraljeva na obroncima Gledićkih planina, meštani ovog i okolnih sela su po 99. put proslavili svoju seosku i školsku slavu. Pored raznih kulturnih i sportskih priredbi, drugu godinu zaredom održana je i Smotra proizvođača rakije sa Gledićkih planina, ove godine u organizaciji Udruženja "Crvena ranka". Svoje proizvode izlagalo je više od dvadeset članova ovog udruženja, a najveću pažnju privukla je rakija predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića. Rakiju pod nazivom "Tomina ljuta", kako kažu meštani, predsednik je lično pekao u susednom selu Bajčetini, gde se nalazi njegovo porodično imanje. "Nema šta, njegova rakija je kao i svaka dobra ljuta – jaka ali pitka, nežna i tiha kao što je i on sam kad govori", izjavio je za "Večernje novosti" aktuelni predsednik Udruženja "Crvena ranka" Zoran Tijanić.

O ovom malo neobičnom hobiju za jednog predsednika države javnost je čula u vreme Nikolićeve inauguracije, kad je objavljeno da će na prijemu pored tradicionalnih nacionalnih jela i pića biti poslužena i rakija, i to "Tomina ljuta".

Iako Nikolić nije učlanjen u ovo udruženje, ostali članovi visoko cene njegovu umešnost u pečenju rakije i nadaju se da će jednog dana kad mu istekne mandat ili kad ode u penziju, postati počasni član, pa i predsednik ovog udruženja.

Smotra nije koncipirana kao takmičenje i rakije se ne ocenjuju, jer među izlagačima postoji mali broj onih koji su registrovani u skladu sa zakonom za proizvodnju ovog nacionalnog pića. To je prilika da stručnjaci vide izložene proizvode i posavetuju proizvođače kako da naprave produkt koji je konkurentan, da bi kasnije mogli da se registruju i da konkurišu za podsticajna sredstva iz oblasti voćarstva.

Ovom događaju prisustvovali su predstavnici gradova Kraljeva i Kragujevca, dok je hvaljeni predsednik Nikolić, zbog prisustvovanja zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, izostao. Uručene su i tri povelje za počasne članove Udruženja "Crvena ranka". Jednu je dobio i Verko Stevanović, gradonačelnik Kragujevca.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST