Vreme
VREME 1135, 4. oktobar 2012. / NEDELJA

Novogovor:
Platforma

Ako s razlogom kao jedan od temelja novogovora pretpostavimo njegovu savršenu neodređenost – ili, drukčije, značenje pojmova koje proističe samo iz konteksta – platforma je novogovorska reč za primer. Što se može reći i kao par excellence sa platforme novinarske učenosti.

U globalnom svakodnevnom životu nastupati s neke platforme je, prosto, uslov svakog nastupa.

Tako, na primer, dobar skok u vodu ne može se izvesti bez odgovarajuće platforme, mi bismo rekli odskočne daske, mada roniocima platforma treba samo za otiskivanje u dubinu. Odskočna daska – ali i sve elastične, zategnute i naročito opremljene površine takođe su platforme, npr. trambuline ili cirkuske mreže za hvatanje artista koji se omaknu sa svoje platforme za skok smrti.

Drugoj grupi pripadaju naftne, rudarske i geološke platforme, ali u ovoj potonjoj nauci, geologiji, platforma je deo kontinentalne ploče prekriven sedimentnim stenama. Zemljani nasip nasut kao osnova neke građevine ili radova takođe je platforma, kao što su "platforme" i cipele s debelim đonom, koje danas iz nekog razloga nose samo žene, dok su sedamdesetih godina prošlog veka bile posebno popularne kod onižih muškaraca, pa još sa "patka kljunom" (za starije: to je nosio i Željko Bebek u slavnim danima).

Postoji i pozorišna platforma, kao i železnička ili tramvajska – uzdignuti deo na stanici po kom se iz vozila izlazi ili u njega ulazi. U tehnologiji, kompjuterska platforma je okvir neophodan za rad određenih aplikacija, a u širem smislu to je tehnologija koja omogućava proizvodnju i procese koji su okrenuti/otvoreni za budući razvoj.

Automobilska platforma je naziv zbira delova zajedničkih za različite modele vozila.

Najzad, platforma znači i plan akcije, skicu ili projekat.

Pa nas to dovodi i do političkih značenja. Partijska platforma je spisak principa kojih se neka partija – ne pod obavezno, a naročito ne ovde – navodno drži ili se za njih zalaže.

U značenju plana akcije, skice ili projekta, platforma se u engleskom jeziku pojavljuje sredinom XVI veka iz francuskog u značenju nečeg ravnog, doslovno kao opis uzdignute poravnate površine. U značenju opredeljenosti politike neke stranke javlja se tek početkom XIX veka, možda u vezi s navikom političara da se svetu obraćaju s uzdignute ravne površine, tj. platforme.

Što se onog ispod tiče, nema tog političara koji će sa platforme sići ispod donje crvene crte.

Dok ne siđu.

Aleksandar Ćirić