Loader

Nikolićev susret sa Eštonovom

27.septembar,22:43

Ketrin Ešton je rekla da je spremna da lično preuzme vođenje dijaloga između Beograda i Prištine umesto svog zamenika Roberta Kupera, koji se u međuvremenu penzionisao

Poslednjeg dana boravka srpske delegacije u Njujorku povodom 67. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, predsednik Srbije Tomislav Nikolić se sastao sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

Nikolić je prilikom ovog susreta poručio da Srbija ne može da vuče poteze koji bi vodili ka priznavanju nezavisnosti Kosova. Ukidanje lokalnih samouprava i sudova na severu Kosova bi bio takav potez. Nikolić je posle razgovora sa Eštonovom izrazio očekivanje da se pregovori o statusu Kosova podignu na najviši državni nivo.

Ketrin Ešton je uveravala Nikolića da EU ne očekuje od Srbije da prizna nezavisnost Kosova. Nikolić je napomenuo da je Srbija stigla „do kraja sa ispunjavanjem zahteva kojima bismo se približili priznavanju nezavisnosti“, aludirajući na poruke koje su prethodnih nedelja stizale iz pojedinih zemalja EU, prvenstveno iz Nemačke. On je rekao Eštonovoj da je ukidanje institucija na severu Kosova nešto što se „ne može očekivati od ove vlade.“

Ketrin Ešton je rekla da je spremna da lično preuzme vođenje dijaloga između Beograda i Prištine umesto svog zamenika Roberta Kupera, koji se u međuvremenu penzionisao. Lični angažman Eštonove na sprovođenju dijaloga Beograda i Prištine, predsednik Srbije je ocenio kao spremnost EU da taj posao poveri najvišim zvaničnicima. B92 prenosi da je Nikolić naglasio da je vođenje dijaloga sa Prištinom posao za predsednika vlade, ministra spoljnih poslova, pa čak i njega samog, ako od njega bude tražena pomoć.

On je takođe izjavio da će se posvetiti kreiranju strategije za nastavak dijaloga sa Prištinom odmah po povratku iz Njujorka.

Nikolić je obavestio Eštonovu o zajmu za budžet koji je Srbija zatražila od Rusije, jer nijedna druga država nije bila voljna da ga da. Eštonova je odgovorila da se EU ne protivi tome da Srbija razvija prijateljske odnose sa drugim državama.

Poslednjeg dana svog boravka na 67. Zasedanju Skupštine UN, Tomislav Nikolić se sastao i sa Andersom fog Rasmunsenom, generalnim sekretarom NATO i zamenikom američke generalne sekretarke Hilari Klinton, Vilijemom Brnsom. Nikolić je fon Rasmunsenu poručio da Srbija očekuje od NATO da obavlja dužnost na Kosovu na statusno neutralan način, dok je od zamenika američke državne sekretarke Vilijema Brnsa stigla poruka da SAD ne traže i ne očekuju od Srbije da prizna nezavisnost Kosova. Beta prenosi da je Nikolić Brnsu poručio da Srbija ostaje posvećena očuvanju svojih interesa na Kosovu.

Ketrin Ešton se, pre sastanka sa Nikolićem, sastala sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem. Tači u Njujorku boravi u aranžmanu pod pokroviteljstvom UNMIK-a, budući da mu nije dozvoljeno da govori pred Generalnom skupštinom UN. Uprkos nemogućnosti da samostalno predstavlja Kosovo pred Ujedinjenim nacijama, Tači koristi boravak u Njujorku za snažnu diplomatsku aktivnost.

Debata u Generalnoj skupštini UN se nastavlja do 29. septembra. U planu su nastupi predstavnika zemalja bivše Jugoslavije, Izraela, Palestine, Kine, ali i predstavnika novih vlasti u Libiji koji će pokušati da objasne svetskim liderima okolnosti pod kojima se vodi istraga napada na američku ambasadu u Libiji, u kome je poginuo ambasador SAD Kris Stivens.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve