Novogovor >

Projekat X

U holandskom gradu Harenu, u blizini Groningena, jedna tinejdžerka je preko Fejsbuka pozvala prijatelje na proslavu svog 16. rođendana, a prijatelji su pozvali svoje prijatelje, pa je uručeno 30.000 poziva.

Klikom miša stečeni prijatelj na Fejsbuku je očito nešto mnogo neodređenije od prijatelja u klasičnom značenju – nekoga ko je odan do groba, a od groba svako na svoju stranu, ko je privržen, ko je soihlebnik, solojednik; daleko je i od prijatelja koji je sinonim za ljubavnika, švalera (fr. shevalier), hausfrojnda (nem. der Hausfreund), a još dalje od srodnika po mleku, po ženidbi ili udadbi – prijašina, prijana i prijaka.

Globalno selo je veće od vašeg malog mesta, mreža je šira, a veze su labavije.

Nekoliko veb-sajtova je reklamiralo tu Fejsbuk žurku. Pojavile su se majice s natpisom "Projekat X Haren". Bilo je video-klipova na Jutjubu...

U Haren, gradić sa oko 18.000 stanovnika, došlo je između 3000 i 5000 Fejsbuk prijatelja. Policija je evakuisala slavljenicu i pokušala da raščisti njenu ulicu, ali je zasuta kamenicama, flašama, biciklima i saksijama za cveće. Rezultat: spaljeni automobili, opljačkane i demolirane radnje, nekoliko desetina povređenih, 34 uhapšena i šteta od milion evra.

U Hjustonu u Teksasu tinejdžeri su tokom slične žurke demolirali pola miliona dolara vrednu kuću od 4000 kvadratnih metara. U pozivu za zabavu bila je slika prozora te kuće s natpisom: "Razbij me!". Sledili su uputstvo. Ludovalo se, pa i pucalo, a jedna osoba je izgubila život.

Jedan izveštač je pitao učesnike: "Zašto?"

"Projekat X", glasio je odgovor.

Projekat X (Project X) je filmska komedija iz marta 2012. snimljena u stilu "filma istine", ispričana iz vizure jednog od učesnika o tome kako neka kućna zabava tinejdžera izmiče kontroli. Film je kritika loše ocenila – zbog viška mizoginije (muškog seksizma i mržnje prema ženama) i uzdizanje "duha nevaljalih". Neki kažu da je to Animal house (film iz sedamdesetih) ajfon generacije (iPhone generation). Medijski izveštaji kažu da je u Nemačkoj, Australiji i u SAD fenomen "dečjeg cunamija" (divljanje po ulicama), dopunjen divljim žurkama organizovanim po uzoru na Projekat X (Project X copycat).

Nije novo to da tinejdžeri, imitirajući loše uzore, ili sami od sebe, u grupnoj zabavi ponekad zapadnu u amok (kod Malajaca, stanje kada nekoga obuzme duh zlog tigra) i da im se događaji otmu kontroli. O tome uostalom govore i sinonimi našeg starog žargonskog izraza žurka (od francuskog joure fix, dan prijema): tulum, dernek, kopanje, rusvaj, džumbus, kupleraj, haos, dar-mar, fertutma, smak sveta, pičvajz.

Stariji za takvo ponašanje uzalud koriste žigošuće izraze raspustan i raspasan...

Zašto to rade tinejdžeri u godinama kada im otkazuju kočnice, kada voze po zidu smrti, kada se ponašaju kao prirodna sila koja ruši sve pred sobom kao prolećne vode?

Odgovor na to pitanje znaju socijalni psiholozi.

Znaju ga i oni koji su prošli sito i rešeto, ali njihovo objašnjenje više nikoga ne interesuje.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST