Vreme
VREME 1134, 27. septembar 2012. / MOZAIK

Interval:
Stigli »Dani budućnosti«

Najveći festival robota u regionu upravo je počeo u Beogradu predstavljanjem popularnog humanoida, ASIMO robota, koji je tokom svog prvog nastupa u Beogradu igrao, pričao, služio piće, igrao fudbal, peo se uz stepenice i silazio niz njih, trčao i, uopšte, zabavljao publiku.

Nakon svečanog otvaranja manifestacije "Dani budućnosti: Robotika", koju organizuje Centar za promociju nauke u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu, na sceni Zadužbine "Ilije M. Kolarca" čovekoliki robot pokazao je dosadašnji razvoj robotike. Uz nekoliko predavanja i obraćanja zvaničnika, prikazani su i trenutna dostignuća robotike, saznanja i dileme, ali je ukazano i na budućnost koja dolazi i dokle je stigla ova popularna grana nauke. Uz to, kako se nadaju organizatori, manifestacija je možda privukla i neke mlade ljude da se posvete upravo robotici.

Uz ASIMO robota koji svoje predstave izvodi u Zadužbini "Ilije M. Kolarca", na manifestaciji koja traje sve do 15. oktobra posetioci će u Galeriji Robne kuće "Beograd" u Knez Mihailovoj 5, videti više od 25 robota iz raznih krajeva sveta.

U bogatom programu, koji obuhvata filmove, predavanja, tribine i brojne radionice, posebno se izdvaja i gostovanje robota NAO i ECCEROBOT-a, kao i raznih drugih primeraka, od usisivača do industrijskih i vojnih. Uz robote, među gostima su i brojni robotičari iz celog sveta.