Vreme
VREME 1134, 27. septembar 2012. / NEDELJA

Ostavka Nenada Čanka:
Tako je suđeno

U nedelju je u stranačkom saopštenju naveo da je sa jednim gospodinom imao raspravu za kafanskim stolom, ali da nije bilo nikakvog fizičkog obračuna. U ponedeljak je tvrdio da nikoga nije napao, a u utorak priznao da je istukao čoveka i sa gnušanjem dao ostavku na mesto poslanika u Skupštini Srbije.

Image

Nenad Čanak, lider socijaldemokrata Vojvodine, kako je u utorak objasnio novinarima, 23. septembra tukao je Pavla Lešanovića ispred kafane "Tako je suđeno", zato što ga je ovaj vređao, nazivao lopovom a ćerku njegovog brata "dodirivao kao poslednju prostitutku". Što se pak Lešanovića tiče, Čanka je upoznao nekoliko sati pre incidenta, među njima nije bilo nikakve svađe, a napadnut je ispred kafane kada je kretao kući. U urgentnom centru konstatovane su mu povrede lica, podlivi i ugruvanost.

U nedelju je među prvima reagovao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, osudivši brutalno prebijanje. Vučević jeste pozvao policiju da što pre rasvetli slučaj, ali sudeći po njegovoj izjavi, on je još tada znao da Čanak jeste tukao Lešanovića i nije propustio priliku da to dovede u vezu sa tim da je "Beograđanin Pavle Lešanović bio predmet još neviđene torture lidera jedne stranke i njegovog obezbeđenja, verovatno iz razloga što nasilnicima nije bilo po volji njegovo vannovosadsko poreklo". Čak je i predsednik parlamenta Nebojša Stefanović u nedelju znao da je Čanak "i više nego aktivno učestvovao u nemilom događaju", a oglasila se i "Nova Srbija" sa zahtevom da se izvrši hitna reakcija istražnih organa i pitanjem da li će sud u ovom, reagovati kao i u slučaju njihovog lidera Velimira Ilića (sud je, podsetimo, presudio da Ilić mora da plati odštetu od 1.380.000 dinara zbog napada na novinara Vladimira Ješića).

Što se Nenada Čanka tiče, ostavku na mesto poslanika je podneo jer ga parlament, koji je kako se izrazio, sigurna kuća za ratne zločince, poput Ratka Mladića i one poput Miladina Kovačevića, nije uzeo u zaštitu zbog incidenta koji se desio u Novom Sadu i što su neki "već izrekli presudu u javnosti pre ikakvog sudskog postupka". Ostali razlozi su da ga ne bi prozivali da će se pozivati na poslanički mandat u sudskom postupku.

Predsednik skupštinskog Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Zoran Babić, međutim, objašnjava da ostavka koju je Čanak podneo na pisarnici Skupštine Srbije ništa ne znači, jer prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, poslanik lično podnosi ostavku, overenu kod nadležnog organa za overe, predsedniku Skupštine Srbije u roku od tri dana od dana overe, što Čanak još nije učinio.

J. L.