foto: a. anđić

Slučaj Ateljea 212 >

Glumci ne štrajkuju

Glumci Ateljea 212 neće stupiti u generalni štrajk 1. oktobra, saopšteno je iz Skupštine grada nedelju dana nakon što je 25 zaposlenih najavilo da će štrajkom pokušati da smene Kokana Mladenovića, upravnika svog pozorišta. Da promene svoju nameru uticao je razgovor Dragana Đilasa, gradonačelnika Beograda, sa predstavnicima glumaca Goricom Popović, Darom Džokić, Anitom Mančić, Branimirom Brstinom, Nebojšom Ilićem i Gordanom Kičićem, na kome je dogovoreno da će po imenovanju gradskog sekretara za kulturu Sekretarijat formirati radno telo čiji će zadatak biti da do kraja oktobra uradi analizu stanja u pozorištu i predloži rešenje gradonačelniku i Skupštini grada Beograda, kao osnivaču pozorišta.

Spor između većeg dela glumačkog ansambla i upravnika izbio je u javnosti pred kraj prethodne sezone, pre nešto više od tri meseca. Glumci su svoj stav da ne žele da sarađuju sa Mladenovićem i da traže njegovu smenu, obrazložili u 12 tačaka u kojima mu zameraju "samovolju, nadmenost, neukus, samoreklamerstvo, diletantizam, preziranje glumaca, sejanje zlog semena u ansamblu, zajedno sa svim trikovima za pravljenje uspeha – uspešnih, kao i neuspešnih predstava". Kokan Mladenović javno odbija da ode iz pozorišta, traži da o tome odluči Skupština grada koja ga je i imenovala, dokazuje da glumci nisu u pravu već da im smeta njegov zahtev da savesno rade, optužujući ih da se deo njih ponaša kao da su slobodni umetnici iako primaju plate stalno zaposlenih.

Nezadovoljstvo glumaca je koincidiralo sa premijerom politički provokativne predstave Zoran Đinđić u kojoj se, između ostalog, javno saopštavaju imena glumaca koji su odbili da učestvuju u tom projektu. Glumci tvrde da njihov zahtev za smenu Mladenovića nema nikakve veze sa predstavom.

Protest glumaca rezultirao je zahtevom Dragana Đilasa da pozorišta koja finansira Skupština grada urade analizu funkcionisanja pozorišta. Ispostavilo se da je oko 400 evra zagarantovana plata stalno zaposlenih glumaca u pozorištima pod okriljem Grada, a da su za angažman van matičnog pozorišta, naravno u zavisnosti od renomea glumaca, plaćeni za pripremu predstave od 1000 do 2000 evra, dok za svako izvođenje predstave dobijaju između 70 i 150 evra. Tom analizom je otkriveno i ko od glumaca i koliko često radi.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST