Loader

London 2012, četvrti dan, ponedeljak

02.avgust,10:00

Novi državni rekord (1:54,99) i treće najbolje vreme Velimira Stjepovića u kvalifikacionoj grupi na 200 metara delfin

Prvi olimpijski ponedeljak je bio lep dan, obeležen s dve plivačke trke Velimira Stjepovića. U podne je bio najbrži u svojoj kvalifikacionoj grupi na 200 metara delfin – rezultat 1:54,99 je i novi državni rekord i treće najbolje vreme u tim kvalifikacijama – a uveče je u borbi za finale plivao s najpoznatijim svetskim takmičarima, uključujući i Majkla Felpsa. U toj trci bio je četvrti, ali je po postignutom vremenu plasirao za finale.

Četvrti olimpijski dan otvorio je strelac Nikola Mirosavljev. Sa vazdušnom puškom nije imao sreće i kvalifikacije je završio na 30. mestu. Nisam zadovoljan, rekao je, jer sam u London došao po medalju. Ostaju mu još dve discipline, pa ćemo videti.

Onda je dvojac bez korimilara Stojić-Beđik u repesažu trke na 2000 metara izborio drugo mesto i kvalifikovao se za polufinale. Veslački četverac nije uspeo da se direktno plasira u polufinale, pa će Vasić, Jagar, Vuković i Đerić pokušati da se kroz repesaž plasiraju u dalje takmičenje.

Odbojkašice su i u drugom kolu izgubile meč, ovog puta protiv Južne Koreje koja je pobedila sa 3:1 (25:12, 25:16, 16:25, 25:21). Njihove šanse da prođu u drugi krug takmičenja sada su veoma male.

Novak Đoković i Viktor Troicki izgubili su sa 2:0 (7:6, 6:3) teniski meč u dublu protiv švedskog para Brunstrom-Lindštat. Đoković je za protivnika u drugom kolu pojedinačnog turnira dobio Amerikanca Endija Rodika.

Streljaštvo

Iako je tradicija osvajanja svetskih i evropskih medalja u našem streljaštvu duga već više od pola veka, olimpijski niz trofeja počinje na Igrama u Seulu 1988. godine kada je Jasna Šekarić osvojila zlatnu medalju vazdušnim, a bronzanu – malokalibarskim pištoljem. Pobednik je na tim Igrama bio i Goran Maksimović, u disciplini vazdušna puška.

Uspeh naših strelaca u Barseloni četiri godine kasnije postignut je uprkos sankcijama kada, uz Jasnu Šekarić, medalje osvajaju i Aranka Binder i Stevan Pletikosić. Jasna je osvojila srebro, Pletikosić i Binder treće mesto.

Zvezda Olimpijade u Atlanti 1996. je Aleksandra Ivošev koja se na pobedničko postolje popela dva puta, sa zlatom i bronzom, u disciplinama trostav i vazdušna puška.

U Sidneju 2000. Jasna Šekarić je ponovo olimpijska vicešampuionka, a taj uspeh ponovila je i četiri godine kasnije na Igrama u Atini.

Posle pet berićetnih olimpijada, u Pekingu 2008. nije bilo trofeja za naše strelce.

B.Š.

Janko Tipsarević i Nenad Zimonjić su pobedili slovački dubl Kližan-Lacko sa 2:0 (6:3, 6:3).

Janko Tipsarević plasirao se u osminu finala, pošto je savladao Nemca Filipa Pečnera sa 2:1 (3:6, 6:3, 6:4) u setovima; u narednom kolu čeka ga veoma nezgodni Amerikanac Džon Izner.

Veslanje do Londona

Prvi olimpijski uspeh u istoriji jugoslovenskog veslanja postigao je četverac splitskog Gusara na Igrama u Helsinkiju, 1952. godine, osvajanjem zlatne medalje.

Trebalo je da prođu 22 godine da jugoslovenski veslači ponovo osvoje medalju na Olimpijskim igrama. Dubl skul – Zoran Pančić i Milorad Stanulov – u Moskvi 1980. postaje olimpijski vicešampion, a dvojac sa kormilarom zauzima treće mesto.

Igre u Los Anđelesu 1984. godine, najuspešnije za jugoslovenske sportiste, donose medalju i u veslanju. Pančić i Stanulov osvajaju bronzu, kao i dvojac bez kormilara – Bojan Prešern i Sadik Mujkić – 1988. na Olimpijskim igrama u Seulu.

U protekloj deceniji nije prošla ni jedna godina a da u veslanju nije osvojena neka od medalja na najvećim takmičenjima. Jedino nedostaje olimpijska.

B.Š.

Ključevi stadiona Vembli

Zbog nestanka ključeva stadiona Vembli uprava je odlučila da tokom mečeva igranih u nedelju ne prima kreditne kartice, što je izazvalo bes gladnih i žednih gledalaca. Skandalozno prazne tribine pojedinih takmičenja popunjavaju se vraćanjem karata koje su otkupili sponzori Igara i njihovom prodajom. Policija je uhapsila 29 tapkaroša. Rajan Gigs zamolio Velšane da više ne zvižde britanskoj himni. Još nema rešenja oko saudijske džudistkinje koja traži da tokom takmičenja nosi hidžab, maramu na glavi. Švajcarski fudbaler Mikel Morganela izbačen je sa Olimpijskih igara pošto je na Tviter postavio rasistički komentar.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve