Loader

Teodor fon Burg

Na matematičkom vrhu

19.jul,20:40

Nakon šeste medalje na matematičkim olimpijadama, maturant Matematičke gimnazije iz Beograda, Teodor fon Burg, postao je najbolji matematičar na svetu

U opštoj suši bilo kakvih rezultata, kad i teniseri imaju lošu sezonu, učenik iz Srbije Teodor fon Burg je svojim veličanstvenim uspehom iz Argentine poslao kišu samopouzdanja. No, kao i obično, zatekao nas je nespremne – sa probušenim kofama za vodu.

Naime, na pedeset i trećoj po redu Matematičkoj olimpijadi koja je protekle nedelje održana u Argentini, u gradu Mar del Plata, Teodor fon Burg osvojio je šestu olimpijsku medalju i tako, proteklog vikenda, postao najbolji matematičar na svetu. Ovaj izvanredan uspeh jedva da je ikada zabeležen među mladim matematičarima koji se takmiče na olimpijadama i svakako, predstavlja najveći uspeh u ovoj oblasti koji je Srbija ikada postigla.

Uspeh Teodora fon Burga je u svakom smislu jedinstven. U takozvanom Holu slavnih, na zvaničnoj listi Međunarodnih matematičkih olimpijada, Teodor fon Burg je sada izbio na prvo mesto. Sa šest osvojenih medalja, četiri zlatne, jednom srebrnom i jednom bronzanom, on je najuspešniji takmičar na svetu. Iza njega su mladi matematičari iz Nemačke, Liza Sauerman i Kristijan Rajher, koji su osvojili ukupno po pet medalja.

Od 15.000 mladih matematičara koji su učestvovali na olimpijadama iz matematike u poslednjih pedeset godina, četiri zlatne medalje su pre njega uspela da osvoje samo tri matematičara. Sasvim je izvesno da će, nakon što je osvojio šest medalja, dugo ostati na tom tronu jer je njegov uspeh teško ponoviti.

Teodor fon Burg je u ovom međunarodnom matematičkom ringu već šest godina, od 2007. kad je kao predstavnik Srbije nastupio na olimpijadi u Vijetnamu. Tada je bio učenik sedmog razreda koji je pohađao u okviru posebnog programa za osnovce u Matematičkoj gimnaziji. Šest godina kasnije, nakon završene četiri godine Matematičke gimnazije, iza sebe je ostavio više od 110 raznih takmičenja i više od 130 nagrada i medalja.

Kako je njegova porodica najavila beogradskim medijima, fon Burg će na jesen školovanje nastaviti u Oksfordu, gde će studirati matematiku. Već dugo prisutan u medijima, fon Burg se, kao najbolji mladi matematičar u Srbiji, često dovodi u vezu i sa pitanjem koliko se novca ulaže u mlade talente. Mladi takmičari i njihovi profesori su samo za odlazak na Olimpijadu dugo prikupljali sredstva i u Argetnitnu su otišli zahvaljujući sponzoru iz privrede.

Nedovoljno pažnje, koja se može nagovestiti iz nezadovoljnih izjava majke Teodora fon Burga i najava da se neće vraćati u Srbiju, možda nisu posledica neke stvarne nebrige nadležnih i stvarnog zapostavljanja, ali nije nastalo ni iz čega i u svakom slučaju, šalje užasnu poruku o stanju u kom smo se našli – opštoj nesposobnosti da sačuvamo talenat i kad se on pojavi.

Hol slavnih

Teodor fon Burg SRB (na slici)

Lisa Sauermann GER

Christian Reiher GER

Reid Barton USA

Wolfgang Burmeister GDR

Iurie Boreico MDA

Martin Härterich GER

Peter Scholze GER

Nipun Pitimanaaree THA

József Pelikán HUN

Nikolay Nikolov BGR

Kentaro Nagao JPN

László Lovász HUN

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve