Društveno odgovorno poslovanje >

Obnavljanje tradicije zadužbinarstva

Fondacija kompanije Delta holding je gradu Beogradu na Vidovdan zvanično dodelila Centar za smeštaj i dnevni boravak dece sa invaliditetom. Ovo je prva zadužbina koja je donirana u Srbiji u proteklih sedamdeset godina

Beogradu je 28. juna ove godine, nakon čitavih sedam decenija, dodeljena jedna zadužbina. Donacija kompanije Delta holding obezbedila je centar "Sunce", koji će biti namenjen za dnevni boravak i smeštaj dece sa invaliditetom. Direktorka Delta fondacije Ivana Mišković-Karić, uručila je ključeve Centra gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu, i time je objekat zvanično prepušten Gradu na dalje korišćenje. Kako je rečeno, trajno će se i isključivo koristiti za potrebe smeštaja i aktivnosti dece sa invaliditetom i nikada ne može imati komercijalnu osnovu i služiti za sticanje finansijske dobiti. Delta holding je svojim sredstvima izgradio, a zatim poklonio Gradu i deci Beograda ovaj centar, koji se nalazi na Bežanijskoj kosi, na uglu ulica Ismeta Mujezinovića i Dr Huga Klajna. Centar je projektovan na dva nivoa, ukupne površine 2500 metara kvadratnih, a moći će da primi oko osamdesetoro dece.

foto: amir rijavecIvana Mišković-Karić, direktorka Delta fondacije

Direktorka Delta fondacije Ivana Mišković-Karić je za "Vreme" objasnila kako je nastao ovaj projekat i kakvi su dalji planovi kompanije Delta holding. "Još 2007. godine Delta holding je osnovao korporativnu fondaciju – Delta fondaciju, sa osnovnim ciljem da pokrene zadužbinarske projekte, kako bismo i na taj način doprineli razvoju i unapređenju zajednice u kojoj poslujemo. Poznato je da zadužbine i zadužbinarstvo imaju dugu tradiciju u srpskom narodu i zahvaljujući poklonima znamenitih Srba i danas imamo zgrade i projekte po kojima se prepoznaju Beograd i Srbija. Želeli smo da tu divnu tradiciju obnovimo, jer smatramo da i naša generacija, bez obzira na to što realna situacija nije laka, ima obavezu prema precima i budućim generacijama da je nastavi. Tako je, posle pauze od punih 70 godina, nastao prvi zadužbinarski projekat u Srbiji."

Postoji plan da se i u narednom periodu na ovaj način trajno rešavaju određeni društveni problemi, naglasila je Ivana Mišković-Karić. To će se činiti izgradnjom institucija koje brinu o najranjivijim članovima naše zajednice. Međutim, o detaljima i konkretnim planovima još je rano da se govori.

Odluka da se ovaj objekat donira baš u ovu svrhu je doneta na osnovu obimnog istraživanja i detaljne analize stanja institucija socijalne zaštite u Srbiji. "Iako sigurno ima mnogo društvenih grupa kojima je pomoć potrebna, u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalne politike došlo se do zaključka da je primarno dnevno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom. Grad Beograd je nakon preporuka Ministarstva odredio lokaciju na Novom Beogradu kao prioritet u izgradnji ovakvog tipa objekta", objasnila je Ivana Mišković-Karić. U okviru grada Beograda Centar za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju raspolaže sa devet objekata u kojima je smešteno 350 korisnika, dok je na listi čekanja njih 40. Ne postoje dnevni boravci u najvećim beogradskim opštinama, kao što su Novi Beograd, Zvezdara, Zemun, Voždovac, Stari grad, dok su postojeći prepuni. Prvi namenski objekat izgrađen je u Mladenovcu 2004. godine kapaciteta za 40 korisnika, a u toku su završni radovi na objektu u Šekspirovoj ulici na Senjaku, u kome će boraviti sto osoba. Ova zadužbina je korak ka tome da se kapaciteti prilagode potrebama.

"Radovi na Zadužbini trajali su manje od osam meseci i završeni su 26. juna, da bi centar simboličnog naziva ‘Sunce’ tačno na Vidovdan – opet značajan datum u srpskoj istoriji – bio predat na upravljanje gradu Beogradu", rekla je Ivana Mišković Karić. "Od brzine gradnje važnija je činjenica da su u ovom projektu primenjeni novi standardi i savremena inostrana iskustava, jer za objekte ovog tipa Srbija nema do kraja razrađenu regulativu. Celokupan projektantski tim i Fondacija, u saradnji sa predstavnicima centara za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine sa invaliditetom, razvili su optimalnu šemu objekta koja je zadovoljila sve potrebe budućih korisnika poštujući evropske standarde projektovanja i gradnje. Beograd i njegov gradonačelnik bili su pravi partner u ovom poslu i sada očekujemo da Grad opremi dnevni boravak u skladu sa potrebama korisnika", istakla je direktorka Delta fondacije.

Iako ovaj objekat ima dovoljno veliku površinu, zbog specifičnosti rada sa decom sa invaliditetom i komfora predviđeno je da objekat koristi 70 do 80 korisnika. Centar "Sunce" poseduje sve neophodne sadržaje, ali i edukaciju i razvoj njegovih korisnika. Osim šest soba za dnevni boravak, tu je i devet terapeutskih radionica opremljenih za rad sa glinom, sapunom, drvetom, kartonom. Postojaće i senzorna soba koja služi za relaksaciju dece, a kabinet domaćinstva predstavlja trosoban stan sa mogućnošću višednevnog boravka korisnika sa noćenjem. U prostorijama za pružanje zdravstvene nege na raspolaganju će biti pomoć lekara, psihologa, defektologa, logopeda i zubara. Deci su na usluzi i fiskulturna sala, trpezarija i distributivna kuhinja. Objekat je prilagođen svim oblicima invaliditeta, klimatizovan, obezbeđen video nadzorom i centralnim ozvučenjem. U okviru kompleksa, Delta agrar je zasadio voćnjak sa jabukama i trešnjama i leju sa lekovitim biljem, a u skladu sa potrebama dece uređen je i park i postavljene su sprave za vežbanje.

Delta holding je uložio 2,3 miliona evra u izgradnju ove zadužbine. Ukupna vrednost investicije preći će 2,6 miliona evra. "U izgradnji prve zadužbine, kao i u ostalim društveno odgovornim aktivnostima, vodili smo se pre svega osećajem sopstvene korporativne odgovornosti. Verujemo da smo izgradnjom ‘Sunca’ postavili novi obrazac ponašanja i delovanja koji će slediti druge kompanije", nada se Ivana Mišković-Karić.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA

Centar za smeštaj i dnevni boravak dece sa invaliditetom