Autor

>

Epl aplikacije za vladine komplikacije

Formiranje nove vlade uvek mi liči na početak školske godine. Đaci (vlada) obećavaju da će ovoga puta sve biti drugačije, da će učiti od prvog dana i da će na kraju ocene biti sjajne, dok roditelji (građani) postavljaju maksimalne zahteve podsećajući ih na sve grehe iz prošle godine.

Tako da bih ja malo pobegao od velikih ideja i pred novu vladu stavio nekoliko sitnih zahteva, recimo dva, sve to pod uslovom da se ona formira relativno brzo kao što obećavaju. Mada ne isključujem nova iznenađenja, ali to nije tema za ovu rubriku.

Ima mnogo toga što bi Srbija morala da promeni da bi se digitalizovala i samim tim se priključila modernim društvima, ali ja insistiram na dve relativno male stvari, praktično periferne.

Srbija bi u mandatu naredne vlade morala da se uključi u pejpal sistem naplate i u Eplovu prodavnicu aplikacija, što uključuje i legalan dolazak ajfona kod domaćih mobilnih operatera. Ne znam da li su to, ipak, krupni zahtevi. Ne deluje tako na prvi pogled, ali ako nisu krupni, zašto do sada nisu ostvareni, budući da je interesovanje domaćih korisnika ogromno?

O pejpalu smo već pričali u ovoj rubrici, to je godinama unazad najefikasniji sistem plaćanja na internetu i bio bi od ogromnog značaja za mali biznis i građane. Država, budući kratkovida, tu ne vidi svoj interes čime se može objasniti nedostatak entuzijazma da se u sistem uključi. Plus drugi interesi, zašto bi meni neko omogućio da nešto u svetu kupim povoljno, ako postoji neko ko to u Srbiji želi da mi proda skupo? A ako ja imam nešto da prodam, već ću se snaći. To je logika koja važi (ne samo) u ovom slučaju.

Sa Eplom je druga priča. To je moćna firma sklona ucenjivanju malih, a mi im dođemo gotovo beznačajni čak i za tu prepirku. Nikada nismo bili u njihovom sistemu prodaje, što toj kompaniji malo znači, ali nas brutalno ograničava. Pravljenje aplikacija za Eplove uređaje unosan je posao, bolji nego pravljenje android aplikacija, jer je poslovno bolje organizovan. A, rekoh, mi smo suviše mali da bismo smeli da ignorišemo takvo tržište.

Posebna priča je nepostojanje ajfona u ponudi domaćih operatera. Suština je da su uslovi pod kojima bi Epl pristao na dolazak za operatere neprihvatljivi. Epl nije glupa kompanija. Nisu glupi ni operateri u Srbiji. Njihova zajednička ocena je da ovde za njih zajedno nema dovoljno posla, da bi ulazak na tržište svakako vodio gubicima, ali bez garancija da će se to promeniti posle nekog vremena. Zbog toga nema popusta, a bez popusta je Epl preskup. I tako ukrug. A to je, zapravo, ocena našeg opšteg stanja.

Mali smo, siromašni, nerazvijeni, ali zato umišljeni. Idealni da se bavimo velikim temama i strategijama kada već ne možemo da odgovorimo na neka jednostavna pitanja.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST