Vreme
VREME 1122, 5. jul 2012. / EXTRA

Vreme uspeha! (20):
Poslovne vesti

MK Grupa:
Kredit od 45 miliona evra

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, odobrila je kredit u iznosu od 45 miliona evra MK Grupi. Ugovor o kreditu su 14. juna u Media Centru potpisali Miodrag Kostić, predsednik MK Grupe i Gi Elena, direktor IFC-a za proizvodnju, poljoprivredni sektor i usluge za region Evrope, Bliskog istoka i Severne Afrike.

Kako je najavljeno, oko deset miliona evra će ići za modernizovanje Carnexa, koji je 2011. kupila MK Grupa, a ostalih 35 miliona za razvoj i ekspanziju MK Grupe.

"Ovaj kredit pokazuje poverenje jedne od najvećih međunarodnih finansijskih institucija u našu poslovnu strategiju", rekao je Miodrag Kostić, predsednik MK Grupe. "Pomoći će nam da integrišemo Carnex, unapredimo naše aktivnosti u poljoprivredi i proširimo mrežu lokalnih dobavljača", dodao je Kostić.

S druge strane, Gi Elena je istakao da "IFC radi sa MK Grupom da bi povećao proizvodnju i izvoz hrane iz Srbije", a da će kredit "podržati ravnomeran ekonomski razvoj tako što će pomoći MK Grupi da proširi mrežu lokalnih dobavljača, manjih farmera".

Međunarodna finansijska korporacija je najveća globalna razvojna institucija fokusirana na privatni sektor, a od 2001, kada je Srbija postala članica, IFC je do danas u zemlju investiralo oko 760 miliona dolara (611 miliona evra).


Banca Intesa:
Proglašeni pobednici konkursa

Četvoro studenata sa FON-a i Ekonomskog fakulteta u Beogradu proglašeni su za pobednike drugog po redu godišnjeg studentskog konkursa Banca Intesa pod nazivom "Dokaži se 100%". Najuspešniji takmičari su pobedili u izradi projekata iz oblasti upravljanja zadovoljstvom klijenata, a stručna komisija, u sastavu predstavnika menadžmenta Banca Intesa, Divizije internacionalnih banaka članica Intesa Sanpaolo Grupe i univerziteta, proglasila je najbolja rešenja među 12 finalista. Osim novčane stipendije od 1000 evra, pobednici će dobiti priliku i da predstavljaju Srbiju na internacionalnom takmičenju u Italiji, na kome će se nadmetati pobednici lokalnih konkursa koji se sprovode u Diviziji internacionalnih banaka članica grupacije Intesa Sanpaolo Grupe.


Vip:
Pet godina postojanja

"Za samo 5 godina postojanja više od 1,6 miliona korisnika nam je ukazalo poverenje, a najviše ljudi prenosi svoj broj u Vip mrežu. Vip je najbrže rastući mobilni operater u regionu i dobitnik prestižne nagrade Connect magazina za najbolju mobilnu mrežu u 2011. i 2012. godini", izjavio je Tanasis Kacirumpas, predsednik UO Vip mobilea, povodom pet godina poslovanja Vipa. Iz Vipa najavljuju i testiranje 4G mreže: Vip je u saradnji sa kompanijom ZTE započeo tromesečno testiranje LTE (Long Term Evolution) tehnologije na postojećoj mreži na Novom Beogradu. Tehnologija 4G će korisnicima pružati do 150 Mbit/s u daunloudu i 50 Mbit/s u aploudu, što je skoro četvorostruko brže u odnosu na postojeću HSPA+ tehnologiju od 42 Mbit/s.


Telenor:
Bolja pokrivenost

Telenor je počeo da uvodi HSPA+ 42Mbps tehnologiju u šest gradova Srbije (Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Subotica i Pančevo), a do septembra će ovom tehnologijom biti pokrivene sve lokacije na kojima već postoji 3G signal. Reč je o unapređenju Pametne mreže, kojim će se omogućiti realna brzina preuzimanja podataka od 10 do 20 megabita u sekundi, dok je Telenor jedini operater sa komercijalnom ponudom modema i tarifnog paketa koji podržavaju ovu tehnologiju.

"Sve je veća potražnja za pametnim uređajima i potreba korisnika da iskoriste sve njihove prednosti u pogledu brzine. Kod nas još nema uređaja koji podržavaju ovu tehnologiju, osim ovog modema koji nudimo", rekao je Marek Slačik, izvršni direktor marketinga u Telenoru.

Inače, od početka renoviranja mreže Telenor je povećao broj baznih stanica, koje sada pokrivaju 70 odsto populacije.


Amcham:
Prioriteti nove vlade

Predstavnici Američke privredne komore sastavili su listu ekonomskih prioriteta za koje smatraju da bi trebalo da budu visoko na agendi Vlade kako bi ekonomija izašla iz recesije. Osam ključnih preporuka uključuje: striktnu kontrolu budžetskog deficita, ograničenje i sprečavanje umnožavanja parafiskalnih nameta, sistemske reforme (reforma državne administracije, završetak procesa restrukturiranja i privatizacije javnih preduzeća), te modernizaciju regulative iz oblasti radnih odnosa. U sektoru građevinarstva i nekretnina, kažu u AmChamu, neophodno je efikasno skraćenje procesa dobijanja građevinskih dozvola; potrebno je i unaprediti sistem javnih nabavki kroz povećanje transparentnosti i efikasnosti tenderskog postupka, povećati transparentnost prilikom donošenja ekonomskih zakona i rešiti pitanje visokog učešća loših kredita u bankarskom sektoru.


USAID:
Zakon o faktoringu

Nakon javne rasprave koju su organizovali Ministarstvo finansija i USAID Projekat za bolje uslove poslovanja, usvojen je Nacrt zakona o faktoringu. Faktoring omogućava preduzećima da uz popust prodaju svoja potraživanja (fakture) trećem licu – faktoru, čime bi došli do izvora finansiranja. Očekuje se da će ovaj zakon pomoći malim i srednjim preduzećima, koja ne mogu da dođu do bankarskih kredita, kao i da će dovesti do olakšanja poslovanja, bržeg protoka novca i jačanja privrede i finansijskog tržišta Srbije. Nacrt zakona o faktoringu bi trebalo da se nađe u Skupštini tokom 2012. godine.


Raiffeisen Bank:
Godišnji izveštaj

U najnovijem izdanju godišnjeg izveštaja o bankarskom sektoru u Srednjoj i Istočnoj Evropi, pod naslovom "Poslovanje u izazovnim vremenima", analitičari Raiffeisen Bank International AG (RBI) i Raiffeisen Centrobank AG (RCB) pokazuju da je u 2011. godini u Srbiji profitabilnost bankarskog sektora ostala dosta ispod nivoa pre krize. Za razliku od stope od 12 odsto povraćaja uloženog kapitala, što je bila maksimalna vrednost pre krize. U periodu januar–septembar ta stopa je dostigla 6,5 odsto, kaže se u analizi. Zbog rasta problematičnih kredita, banke su se, umesto ka privredi, usmerile na kreditiranje fizičkih lica. Ipak, adekvatnost kapitala od 19,7 odsto u trećem kvartalu 2011. je značajno iznad propisanog minimuma od 12 odsto, navodi se u analizi.


NIS:
B+ za održivi razvoj

U Izveštaju o održivom razvoju za 2011. godinu Naftna industrija Srbije je ocenjena sa B+, što je viša ocena u odnosu na prethodnu godinu. Izveštaj je urađen prema najvišim standardima i kvalitetu u korporativnom izveštavanju, propisanim od međunarodne organizacije Global Reporting Initiative, a verifikaciju je uradila nezavisna revizorska kuća KPMG.

"Veoma smo zadovoljni što smo ove godine zabeležili bolje rezultate u oblasti održivog razvoja", izjavio je Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a. "Ponosni smo što smo u godini krize bili najveći investitor u Srbiji sa 34,4 milijarde dinara ulaganja, a u protekle tri godine smo zajedno sa Gaspromnjeftom investirali oko 1,5 milijardi evra u razvoj NIS-a, koliko ćemo uložiti i u naredne tri godine", rekao je Kravčenko.


Kampanja:
Dan Dunava

Centralna proslava Međunarodnog Dana Dunava održana je 30. juna u Supernatural parku na Adi Huji. Kampanju Dan Dunava, koja se obeležava u 28 gradova Srbije i koja je posvećena očuvanju reka dunavskog sliva, organizovali su Coca-Cola Sistem, Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede – Republička direkcija za vode, i više od tri stotine partnera. Cilj kampanje je da se istakne značaju zaštite Dunava, u čijem slivu se nalazi 92 odsto teritorije Srbije. Proslava je označila početak revitalizacije Ade Huje kao prirodne gradske oaze, ali je poslužila i za podizanje svesti o očuvanju reka, uz konkretne rezultate: čišćenje obala i prikupljanje ambalažnog otpada.