Zdravstvo >

Nema cena, nema lekova

Kako stvari stoje, razlog za nestašicu pojedinih lekova u apotekama je – administrativne prirode. Dok im se ne odredi cena, ne mogu biti pušteni u promet. Dobra vest je da su cene za svih 427 lekova, koji cene nisu imali, već određene. Druga, manje dobra vest je da će te cene početi da se primenjuju tek nakon formiranja nove vlade. Dok se to ne dogodi, apoteke će biti bez, na primer, sirupa za decu "brufena" koji se koristi za snižavanje temperature.

"Galenika" je još ranije obavestila Republički fond za zdravstveno osiguranje da taj lek više neće proizvoditi. Novi nosilac dozvole za njegovu proizvodnju, kompanija "Abbott", međutim, ne može da pusti lek u promet jer nema odobrenu cenu.

Menadžer u kompaniji "Abbott" Miloš Davidović rekao je da su obezbeđene dovoljne količine tog sirupa za tržište Srbije, ali da se čeka formiranje cene i da se do tada lek ne može naći u prometu. Takođe je naveo da je ta kompanija uputila zahtev Ministarstvu zdravlja za hitno odobrenje cene, za koju su tražili da bude ista, odnosno da se ne povećava.

Osim "brufena", u apotekama nema ni "madopara", "lorazepama" i "lasiksa".

Iz RFZO je nedavno saopšteno da je nestašica leka "madopar", koji je proizvodila "Galenika", a namenjen je za lečenje Parkinsonove bolesti, rešena uvozom tog leka od kompanije "Roš" i da će lek biti obezbeđen do kraja meseca, dok bi "lorazepam" mogao da se nađe u apotekama početkom jula.

Što se tiče "lasiksa", RFZO je preduzeo odgovarajuće mere jer rastvor za injekciju nije dostupan na tržištu Srbije u neophodnim količinama. Zato je Fond stavio lek na listu D neregistrovanih lekova, pa su zdravstvene ustanove u obavezi da ga nabave za pacijente, objasnili su početkom nedelje u RFZO.

No, vratimo se cenama. Predstavnici ministarstava zdravlja i trgovine sastali su se pre dve nedelje posle najava da nam preti nestašica lekova, jer njihova cena već godinu dana nije menjana, dok se kurs dinara prema evru u međuvremenu drastično promenio.

Još ranije je Udruženje INOVIA, koje okuplja 16 proizvođača inovativnih lekova, ukazalo da razlika između vrednosti evra i obračunskog kursa pri nabavci lekova negativno utiče na poslovanje farmaceutskih kompanija i da se to može odraziti na snabdevenost tržišta. U saopštenju Udruženja navodi se da farmaceutske kuće koje posluju u Srbiji na svakoj kutiji leka gube više od 18 odsto jer "Vlada Srbije odbija da promeni obračunski kurs evra pri nabavci lekova".

Predstavnici domaćih i stranih farmaceutskih kompanija za svoje proizvode traže isti tretman kakav, recimo, imaju i naftni derivati. Nisu zapretili nestašicom lekova, ali su istakli da neće moći još dugo da rade sa gubicima.

Što se akutne nestašice tiče, radi prevazilaženja problema do nabavke leka, naravno, postoji mogućnost da lekar zameni terapiju medikamentom iz iste terapijske grupe koji je na listi lekova. Tako je pacijentima dostupan sirup "paracetamol" koji pokriva ista indikaciona područja kao i "brufen" koga trenutno nema u rafovima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST