foto: reuters

Sport >

Preminuo Teofilo Stivenson

U utorak je preminuo najuspešniji amaterski bokser u istoriji. Legendarni Teofilo Stivenson, kubanski bokser u teškoj kategoriji, osvajač tri zlatne olimpijske medalje, umro je u 60. godini od srčanog udara. "Pirolo", kako su ga zvali u domovini, nije bio poznat samo po sjajnoj veštini, odličnom radu nogu i razornoj desnoj ruci, već i po džentlmenskom i dostojanstvenom ponašanju pravog sportiste.

Rođen je 29. marta u provinciji Las Tunas na istoku Kube. Još kao dečak pokazivao je sklonost ka boksu, a prvi put je ušao u ring sa 14 godina. Samo dve godine kasnije postao je prvak Centralne Amerike i Kariba najavivši blistavu karijeru.

Pravi Stivensonov uspon počeo je na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972, kada je superiorno osvojio zlatnu medalju – narednih 14 godina svet je imao samo jednog vladara u teškoj kategoriji.

Titulu olimpijskog pobednika odbranio je četiri godine kasnije u Montrealu, a treći put na Igrama u Moskvi 1980.

Šansu da osvoji i četvrto olimpijsko zlato uskratila mu je politika – komunističke zemlje, među njima i Kuba, bojkotovale su Olimpijske igre u Los Anđelesu 1984. godine.

Svetska prvenstva u tom periodu odvijala su se po istom scenariju. Prvu titulu svetskog prvaka legendarni Kubanac osvojio je 1974. u Havani. Četiri godine kasnije svoju supremaciju potvrdio je u Beogradu, a ljubitelji boksa u Jugoslaviji zapamtili su da je tada u finalu savladao Subotičanina Dragomira Vujkovića.

Treću titulu prvaka sveta Stivenson je osvojio 1982. godine. Karijeru je završio 1988, pošto je Kuba odlučila da "preskoči" Igre u Seulu.

U januaru ove godine proveo je 15 dana na odeljenju intenzivne nege kada mu je otkriven tromb u arteriji blizu srca. Iz bolnice je izašao početkom februara i bio je iznenađen medijskim navodima o njegovom jako lošem stanju.

"Zvali su me ljudi iz cele Kube, iz svih krajeva sveta, čak iz Majamija", rekao je tada.

Osim po izuzetnoj sportskoj karijeri, Stivenson je ostao upamćen i po tome što je posle Olimpijskih igara u Montrealu odbio ponudu "tešku pet miliona dolara", koja je predviđala njegov prelazak u profesionalce i meč sa legendarnim Mohamedom Alijem.

Odgovorio je: "Šta su milioni dolara u poređenju sa ljubavlju osam miliona Kubanaca."


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST