Vreme
VREME 1119, 14. jun 2012. / NEDELJA

Hronika:
Zabranjen »Obraz«

Ultradesničarska organizacija "Otačastveni pokret Obraz" zabranjena je u utorak 12. juna, odlukom Ustavnog suda Srbije u Beogradu. Ustavni sud smatra da su, na osnovu dokaza koji su predočeni u ovom slučaju, ispunjeni svi kriterijumi za zabranu rada "Obraza" i da mera zabrane rada predstavlja zaštitu osnovnih sloboda i prava građana.

Da podsetimo, Republičko tužilaštvo podnelo je zahtev za ukidanje organizacije "Obraz" i udruženja građana "1389" još u septembru 2009. godine, navodeći njihova brojna krivična dela, kao što su nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih manjinskih i ljudskih prava, izazivanje rasne, nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Tužilaštvo je zahtevalo da se "Obraz" izbriše iz Registra udruženja građana, kao i da se proglase nelegalnim sve buduće organizacije koje bi održavale kontinuitet ove ogranizacije kroz svoje aktivnosti, dok je zahtev za zabranu delovanja "1389" povučen krajem 2009. godine, nakon što su promenili naziv u "Pokret 1389". Pre "Obraza", Ustavni sud Srbije je prošle godine u junu zabranio delovanje ultradesničarske organizacije "Nacionalni stroj".

Ovu odluku Ustavnog suda podržao je zaštitnik građana Saša Janković, dodajući da ovim nije rešen problem ekstremizma u društvu i da se mora dodatno raditi na obrazovanju mladih i poboljšanju uslova života, kako bi se suzbio ovaj problem. "Ne treba misliti da je tom zabranom rešen problem ekstremizma. Potrebne su intenzivnije mere u oblasti kulture, obrazovanja, sporta ali i ekonomije, u protivnom ekstremizam će se povećavati", izjavio je Janković za agenciju Beta.

Još 2005. godine MUP Srbije je označio "Obraz" kao klerofašističku organizaciju. Vođa ove organizacije Mladen Obradović osuđen je na dve godine zatvora u aprilu 2011. godine, zbog pozivanja na nasilje, širenje mržnje i organizovanje nereda tokom Parade ponosa koja je održana u Beogradu. Za vreme Parade povređeno je više od 140 ljudi i naneta velika materijalna šteta.

Podsećamo na neke od incidenata u kojima su učestvovali aktivisti "Obraza": članovi "Obraza" patrolirali centrom Beograda povodom najave "Ulične konferencije" LGBT grupe (maj, 2008); tokom održavanja "Beograd Kvir festivala" u klubu "Reks" članovi "Obraza" i "1389" fizički napali učesnike (septembar, 2008); članovi "Obraza" sa navijačima FK "Crvena zvezda" ometali vernike "Hristove pentokostne crkve Sveta trojica" u podeli božićnih paketića (januar, 2009); članovi "Obraza" i "1389" zajedno sa navijačkom grupom "Firma" izazvali eksplozije ispred gradske kuće u Novom Sadu i sedišta LDP-a (februar, 2009); na beogradskom Trgu Republike članovi "Obraza" i "1389" pojavili se na skupu "Žena u crnom" povodom obeležavanja godišnjice stradanja u Srebrenici (jul, 2009).

Đ.B.