Loader

Tuberkuloza u OŠ „Kralj Petar Prvi“

07.jun,14:39

Decu je zarazio učitelj M. M. (63) koji je oboleo od tuberkuloze i prema izjavama pojedinih roditelja već petnaestak dana se leči na Infektivnoj klinici

Nacionalna referentna laboratorija potvrdila je sumnju roditelja da je osmoro učenika beogradske OŠ „Kralj Petar Prvi“ inficirano bacilom tuberkuloze, izjavila je dr Radmila Ćurčić, pneumofiziolog i načelnik epidemiologije Gradskog Zavoda za bolesti pluća i tuberkulozu. Ona je rekla da infekcija kao takva ne dokazuje ništa i da je daljim pregledima utvrđeno da su deca zdrava.

Prema njenim rečima, roditelji su bili u velikom strahu i želeli su da im deca budu odmah pregledana, tako da je u ovom trenutku kod najvećeg broja učenika pregled i obavljen.

Decu je zarazio učitelj M. M. (63) koji je oboleo od tuberkuloze i prema izjavama pojedinih roditelja već petnaestak dana se leči na Infektivnoj klinici.

„Deca jesu inficirana, ali nisu bolesna i, što je najvažnije, ne mogu da inficiraju druge. Moram da podsetim da je većina odraslih osoba zaražena ovim bacilom i da samo neznatan broj ljudi u nekom periodu života oboli. Deca uzrasta od pet do dvanaest godina su posebno zaštićena jer ih BCG vakcina štiti od najtežih oblika bolesti, a to su milijarna tuberkuloza i tuberkulozni meningitis“ kaže dr Radmila Ćurčić. Ona dodaje da će konzilijum lekara do kraja nedelje odlučiti da li inficirana deca treba da primaju preventivnu terapiju.

Dr Ćurčić je objasnila i da deca retko dobijaju tuberkulozu, pa se preventivna terapija retko uključuje. Ukoliko bude uključena, to će značiti da u narednih šest meseci piju jedan od četiri leka koji se koriste u lečenju tuberkuloze. Kada se lek pije, deca mogu normalno da idu u školu, a odrasli na posao.

Broj obolelih od tuberkuloze na 100.000 ljudi. Podaci iz 2007. godine

Profesori škole su dezinfikovali učionicu u kojoj je predavao oboleli profesor i postupaju prema savetima zdravstvenih radnika sa kojima su u svakodnevnom kontaktu.

Uprkos objašnjenjima dr Ćurčić roditelji strepe da će broj inficirane dece biti i veći jer se još čekaju rezultati za još petoro učenika.

Bez obzira što su deca uglavnom otporna na tuberkulozu, svako treće dete u II/1 odeljenju je zaraženo, jer je učitelj M. M. dugo dolazio bolestan na nastavu.

„Učitelj ima pravo da ne vodi računa o svom zdravlju, ali nema pravo da zarazi našu decu. Ko zna od kada boluje, kad je ovoliko dece inficirano. Poznajem ga kao savesnog i odgovornog pedagoga i nije mi jasno kako je sada mogao da ovako da se ponaša“, rekla je zabrinuta baka, čiji unuk ide u ovo odeljenje.

Zabrinuti su i roditelji učenika drugih odeljenja čiju decu je M. M. u aprilu vodio na Taru, gde je organizovana nastava u prirodi. Ovaj učitelj je, sa još nekoliko kolega, u aprilu za vreme prolećnog raspusta vodio decu na Taru. To je bilo u njihovom sopstvenom aranžmanu, mimo škole.

Svima savetujemo da odvedu dete na pregled, a od danas pa u narednih nedelju dana na pregled će ići i svi zaposleni, rekla je Milka Boškov, direktor ove osnovne škole. Ona kaže da bi u škole ponovo trebalo uvesti obavezne sanitarne preglede koji se rade jednom godišnje.

Majke i očevi đaka, koji nisu želeli da se predstave, pozivaju na odgovornost direktorku škole koja nije na vreme primorala učitelja M. M. (63), obolelog od tuberkoloze, da ode blagovremeno na pregled.

Na roditeljskom sastanku koji je ovim povodom sazvan, prisustvovale su i doktorke Lidija Sagić i Radmila Ćurčić iz Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu. One su pokušale da smire roditelje i objasne da, iako su pozitivno odreagovala na PPD3 test, da su njihova deca potpuno zdrava i da nema razloga za brigu.

Tuberkuloza je zarazna bolest i izaziva je bakterija koja se prenosi vazduhom, ali se ne razboli svako ko je zaražen, već se od svih zaraženih razboli oko 10 odsto. Stručnjaci ukazuju da ne postoji inkubacioni period i da je obolela osoba mogla da se zarazi i pre tri i više decenija.

U Srbiji je prošle godine od tuberkuloze obolelo oko 1.500, a u Beogradu oko 280 ljudi. Ova bolest, koja je u prošlosti odnela mnoge živote, danas je izlečiva.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve