Crna Gora >

Brat Svetozara Marovića osuđen na četiri godine zatvora

U Podgorici je u ponedeljak, 5. juna završeno suđenje optuženima u slučaju "Zavala". Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je 22. marta prošle godine optužnicu protiv bivših budvanskih funkcionera, zbog zloupotrebe službenog položaja. Među optuženima, nalazi se i bivši potpredsednik opštine Budva, Dragan Marović, brat potpredsednika Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozara Marovića. On je posle bivšeg predsednika Rajka Kuljače, koji je osuđen na pet godina zatvora, dobio najveću kaznu među osuđenima u trajanju od četiri godine.

Bivši čelnici budvanske opštine, osuđeni su na ukupno 30 godina i šest meseci zatvora zbog nezakonitosti u poslovanju u vezi sa izgradnjom hotelsko-turističkog kompleksa Zavala na istoimenom rtu kod Budve.

Ostali učesnici u malverzaciji sa izgradnjom Zavale su i bivši čelnik budvanskog vodovoda i aktuelni poslanik DPS-a Đorđije Pinjatić, koji je osuđen na tri godine zatvora.

Kazne zatvora u trajanju od dve godine su dobili Dragan Zinić, Slobodan Đurović, Stevan Vučetić, Sreten Tomović, Novak Stanojević i Marko Kaloštro, koji su takođe učestvovali u ovom procesu.

Zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja radi pribavljanja imovinske koristi preduzeću Zavala Invest, iza kojeg je stajala ruska firma Miraks, optuženi su opštini Budva naneli štetu od 821 hiljada evra. Dragan Sekulović Kuljača osuđen je kao "pomagač s umišljajem" na tri godine i šest meseci zatvora.

Reč je o prvostepenim presudama i optuženi će imati pravo žalbe višim sudskim instancama.

Branioci optuženih su ranije zatražili oslobađajuću presudu za njihove klijente, dok je Tužilaštvo zahtevalo da se optuženi osude prema težini krivičnog dela.

Viši sud u Podgorici je u istom predmetu osudio u odsustvu izvršnu direktorku firme Zavala invest, rusku državljanku Nataliniju Paninu zbog utaje poreza na štetu države Crne Gore, na tri godine zatvora i novčanu kaznu od 5000 evra. Ona će morati da plati kaznu u roku od 15 dana, od dana donošenja presude, a ukoliko to ne učini, biće joj uvećana zatvorska kazna.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST