Loader

Asanža isporučuju Švedskoj

31.maj,12:09

Sledeći Asanžov korak mogao bi biti žalba Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, ali Asanžovi advokati ne veruju da to može pomoći

Vrhovni sud Velike Britanije doneo je odluku da osnivač organizacije Vikiliks Džulijan Asanž može biti izručen Švedskoj. U ovoj zemlji Asanž je optužen za silovanje i seksualne napade na dve žene. O izručenju je odluku donosilo osam sudija, ali je samo troje bilo na Asanžovoj strani – protiv izručenja.

Sledeći Asanžov korak mogao bi biti žalba Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, ali Asanžovi advokati ne veruju da to može pomoći.

O izručenju je prošle godine već odlučivao Okružni sud u Londonu, posle čije se odluke Asanž žalio pa je njegov predmet prešao na Viši sud, ali ni tamo nije imao više sreće. Vrhovni sud bio je poslednja instanca u Velikoj Britaniji.

Džulijan Asanž uhapšen je 7. decembra 2010, zbog optužbe koja se protiv njega vodi u Švedskoj, u kojoj stoji da je seksualno napao dve žene.

Asanž to negira, tvrdi da je to način da na njega izvrše pritisak i zaustave posao kojim se bavi: objavljivanje državnih i državničkih tajni. Vililiks je novembra 2010. godine počeo da objavljuje stotine hiljada diplomatskih depeša – prepiske američkih ambasadora širom sveta sa Stejt Departmentom. Osim toga, Vikiliks je i ranije objavljivao poverljive izveštaje američke vojske o ratovima u Iraku i Avganistanu, a nastavio je svoj posao čak i kad je Asanž uhapšen i držan u kućnom pritvoru u blizini Londona.

Kako navode agencije, Asanžove pristalice tvrde da je švedsko tužilaštvo pod uticajem SAD iz političkih razloga pokrenulo taj slučaj i da će Asanž momentalno po izručenju u Švedsku biti poslat u SAD gde mu preti doživotna robija.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve