Loader

Zlatna palma za „Ljubav“

31.maj,14:47

Film Ljubav je tragično, snažno ostvarenje koje govori o starosti i bolesti, a u čijem je središtu vremešni bračni par kojeg igraju francuski glumci Žan Luj Trentinjan i Emanuela Riva

Ovogodišnji dobitnik „Zlatne palme“ 65. festivala u Kanu je film Lјubav Mihaela Hanekea. Ovaj austrijski reditelj je na konferenciji za novinare ispričao je da je svojoj supruzi Suzan, s kojom je 30 godina u braku, dao obećanje iz filma.

„Obećali smo jedno drugom da se nećemo razdvajati ukoliko jednog dana budemo suočeni sa situacijom koja je snašla junake filma. Videli smo slične slučajeve u našem okruženju, među prijateljima, to je jako teško. To se dogodilo i u mojoj porodici. Iz tog razloga sam počeo da radim na ovom filmu“, kazao je Haneke, prenose francuski mediji.

Film Ljubav je tragično, snažno ostvarenje koje govori o starosti i bolesti, a u čijem je središtu vremešni bračni par kojeg igraju francuski glumci Žan Luj Trentinjan i Emanuela Riva.

Novinaru koji je pitao Hanekea da li film Ljubav nagoveštava da će ubuduće praviti romantične filmove, on je uz smešak odgovorio: „Ako tako želite, to za mene nije nikakav problem. Novinari vole da ljudima na čelo lepe etikete. Bio sam dugo reditelj stručnjak za nasilje. Ovde govorim o ljubavi, jer to tema iziskuje.“

Haneke je pre tri godine za film Bela traka dobio svoju prvu „Zlatnu palmu“ koju mu je uručila tadašnja predsednica žirija i njegova omiljena glumica Izabela Iper.

Nani Moreti koji je bio predstavnik žirija ovogodišnjeg festivala u Kanu je izjavio da su se i on i kolege zaljubili u Hanekeov film Amour i da nije bilo sumnje da će jednoglasno odneti prestižnu „Zlanu palmu“.

Drugu nagradu osvojio je film italijanskog režisera Matea Garonea Realnost, a treću nagradu žirija osvojila je komedija Anđeoski deo Kena Louča.

Nagradu za najbolju glumicu podelile su rumunske glumice Kristina Flutur i Kosmina Stratan za uloge u filmu Iza brda.

Nagrada za režiju pripala je Meksikancu Karlosu Rejgadasu za dramu Posle mraka svetlost.

Italijanskom reditelji Mateu Garoneu, posle filma Gomora ponovo se dogodio Gran pri za delo Rijaliti fokusirano na italijansku zaluđenost rijaliti šou-programima.

Za najboljeg glumca zasluženo je nagrađen Danac Mats Mikelsen ubedljiv u ulozi čoveka koji zbog kolektivne histerije zajednice preživljava golgotu u filmu Lov, Tomasa Vinterberga.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve