Autor

trupni portret >

Zavisnička solidarnost

Neću reći ništa novo, Normalan glasač u Srbiji nema drugog izbora nego da glasa za Tadića. Jedina mana tome, i to pogolema, jeste što to neće promeniti Ništa

Republička izborna komisija, poznatija kao RIK, proglasila konačne rezultate izbora, po kojima, što svi znaju i znadu, Toma Vučić Nikolić, prijavljeni kao SNS, imaju najviše poslanika. Druge su nam Demokrate, a treći, duplo uznapredovani, Dačić Ivica, zaveden kao SPS. Na začelju Skupštinske kolone Ono prijavljeno kao NOPO, Nijedan Od Ponuđenih Odgovora. Tako će, uz svesrdnu pomoć, neka bude samo RIK-a, NOPO, kao stanka Vlaha u kojoj jok Vlaha, ako se tako ne zbraja i sebe računa Čučuk Đorđo, imati poslanika komada Jedan Tulimirović. Koga interesuje, Nevažećih listića, po naš RIK, bilo 4,37 posto, tačno 170.995.

Čini se da se RIK ne bio konačno izjasnio, samo što je "Zidojče cajtung" štamp’o da je "Mali Sloba na putu ka vlasti", javio se izvestilac Palma sa vestima da je postignut još jedan historijski dogovor, Dačić daje Tadiću podršku za Drugi krug, Savez na svim nivoima. Sve to – kako preneo gospodin Palma, taj nezaobilazni faktor Evropskog puta i Sigurne budućnosti – rešeno za pola sata, deset minuta, tokom kojih je predsednički kandidat Tadić poj’o čet’ri kugle sladoleda od, kako je gospodin Palma zapamtio, vanile i malage. Nazdravlje sa znak uzvika!

A onda su sva ta šarada i papazjanija dobili na ubrzanju. Toma Vučić Nikolić javno pokazali džak sa glasačkim listićima, i rekli, Krađa. Ali ajmo takoreći telegrafski, pa ko se snađe, ko ne snađe, ministar vojni Šutanovac javio da Toma Nikolić viđen u Zaječaru, ispostavilo se da je džak iz opštine Pančevo, Dačić izjavio da mu ne pada na pamet da Ikada više u životu učestvuje u izbornoj krađi, te da mu, paz’ sad, sve to liči na DOS, a DOS mu se smučio, ne zna šta to dobro doneo Peti oktobar da bi se ponavljao...

Glede džaka bilo jošte, bilo da ugrožena bezbednost, da Toma Vučić Nikolić pretnje unižavaju sliku Srbije u svetu, i to kad su investitori u niskom startu, premijer Norveške rek’o i ocenio da će Srbija sasvim sigurno biti pre Norveške u EU, Tadić poverio da neće bude Engleska kraljica, po Šutanovcu Vojnom Nikolić je pokaz’o svoju Pravu prirodu, na kraju Zorić Tužilaštvo saopštio da Rezultati izbora u Pančevu, odakle Džak, Nesumnjivo nisu falsifikovani, Vučić odgovorio da Zorić laže, na samom kraju Toma Nikolić, tko ne znaje, pjesnik koji na gitari svir’o, objavio da Ide u Drugi krug, i to zbog Ljubavi prema Srbiji, ali će i fizički da se bije ako primeti pokušaj krađe... I to bi bilo to, glede Džaka u Kampanji, kome će to šta donese, će se vidi. A da sve smrducka, da je nekog kraduckanja bilo, smrducka.

Dakle, kampanja se nastavlja, spotovi javljaju da veliki umetnik Radoš Bajić podržava kandidata Tadića, koji se, u povodu 100.000. fana na FB, javio direktno iz Za sigurnu budućnost autobusa. Šta rek’o, evo Tadića Izborne kletve: Poštovane dame i gospodo, mladići i devojke, sredovečni i sredovečne, deke i bake sa FB-a, ja vas pozivam da izađete 20. na izbore... Zato izađite 20. na izbore, ako ne izađete, ne samo da ste lišili sebe odgovornosti za budućnost zemlje, nego nemate više pravo da bilo šta kažete o tome kako će izgledati budućnost... Šta reći, nego Ju, pa jošte jednom Ju ju. Na isti taj FB, na Tadić stranici, ima i ćoše I ja sam za Tadića. Tu mo’š pišeš Što si za Tadića, i sa time se slikaš. Dulić ministar vanresorno napis’o, plus se slik’o, Zato što žestoko bije u sportu, Jeremić bez tompus diplomatski pita i odgovara, Zašto sam za Borisa, Znaš zašto, Jedna veli, Glasam za Tadića, zato što je dasa prva klasa... Da se na sve doda da Šutanovac Vojni, na pitanje, Gde je DS grešio, im’o kaže: Pokazalo se da stranka mora mnogo više da radi na terenu i prezentuje rezultate rada na bolji način!

A rezultati na terenu vele, da je DS u Srbiji slavnoj, izuzimajući Beograd i Vojvodinu, te druge primere koji to potvrđuju, postig’o loš rezultat. Na terenu, što će reći u lokalu, zna se ko je ko, i ko šta uradio. U tom proseku je, uz druge kragujevce, i Valjevo, gde DS uzeo 16 zarez Nešto glasova, i treći je. Pred izbore Gradski odbor poručio da je Demokrata pošten, da u politici nije zbog lične koristi, da mu dovoljna nagrada što mu ljudi veruju, i biraju da ih zastupa u ostvarivanju zajedničkih interesa...

I šta bilo, demokrate u Valjevu, koje to srce Srbije, dobile 16 zarez Nešto glasova, narod je valorizovao one koji su Vodili grad, koji su na prizeman, najniži način upotrebili Partiju za svoje interese, i omogućili drugima da to isto čine. Po izborima se javili iz Valjevski odbor DS-a, vele rezultati Slabiji, ali Nisu nezadovoljni, jer mogu da Učestvuju u vlasti, sa Drugačijom preraspodelom, i Nastave započeto. Pozivaju da se u Drugom krugu glasa za Tadića, jer će posle njegove pobede, "hijerarhijski nizbrdo biti formirana vlast u lokalu". Dakle, Tadićeva pobeda će poslužiti raznom partijskom bašibozluku – koji funkcioniše na principu Zavisničke solidarnosti, zatvorene grupe koja ima svoja pravila solidarnosti – da i dalje na tome parazitiraju razni partijski lelemudi i leleguzi raznih boja.

Nema dileme da je Normalan čovek doveden u situaciju da nema za koga da glasa sem za Tadića, a to – uz Ostalo, a to ostalo je da je Tadić, po mnogima, koncentrisao malomnogo vlasti – može da znači i da se neće promeniti Ništa. Mislite o tome Predsedniče, mislite o tome Zašto su Nevažeći listići takoreći prešli cenzus, Zašto je skoro 50 posto apstinenata! Ništa od Posla, ako Sigurnu budućnost prigrabe samo Zavisnici od vlasti i privilegija.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA

foto: tanjug