Novogovor >

Devedesete

Bilo bi zanimljivo znati od kada se neko vreme u svakodnevnom govoru označava decenijski. Kao: dvadesete, pedesete, šezdesete, sedamdesete godine...

Ako "dvadesete" u istorijskom žargonu znače isto što i "lude dvadesete" dvadesetog veka, "pedesete" i "šezdesete" bi trebalo da su doba rađanja rokenrola, "sedamdesete" početak globalnog hipi lutanja...

U političkom – i naročito demokratskom – novogovorskom žargonu stvar je još lakša. I zanimljivija.

U svetu, "devedesete" su početkom XIX veka značile vreme Velike revolucije s kraja prethodnog veka, početkom XX bila je to etiketa savršene stabilnosti svetskog poretka oličenog u britanskom komonveltu gde sunce nikad ne zalazi, a početkom XXI veka devedesete su godine rušenja Berlinskog zida, što se iz nekog razloga smatra dobitkom.

A za nas?

Ovde zanemarujemo lakoću s kojom nam prete novim ratovima ako za njih ne glasamo. Bavimo se pretnjom Borisa Tadića da će nas njegovi politički protivnici, ako na izborima pobede, vratiti u "devedesete".

Šta to ovde znači? "Devedesete" su raspad zemlje, građanski i svaki drugi rat podbadan iznutra i spolja, stotine hiljada mrtvih i milioni izbeglica, stvaranje novih država pod pokroviteljstvom starih patrona, "evropski put" i tako dalje tim putem... "Devedesete" su i uzaludan pokušaj građana da spreče raspad zemlje, odbijanje mobilizacije, studentski i drugi protesti, godine i godine buna u kojima su – ispada tako – sadašnji vlastodršci sebi pisali tapije na posao, imanja i vlast, da danas račune za neplaćenu struju naplaćuju oni koji su na bojkot plaćanja pozivali; devedesete su rat u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Oluja, NATO na nas... I još raspada pod komandom EU i NATO-a i UN-a.

Na šta bivši predsednik misli kada nam preti povratkom u devedesete ako izgubi izbore? Da će biti gore? Ili, možda, bolje – jer smo se devedesetih borili protiv onoga, a danas bismo mogli i protiv ovoga. Šetnjom? Ili će ista ona policija da nas mlati i prebija? Onda Miloševićeva, danas demokratska, pardon: Dačićeva?

U dvosmislenosti se, uostalom, i krije najsvetija tajna novogovora.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST