foto: reuters

Društvo >

»Tamarin i Marijin zakon«

Slobodan Jovanović iz Starih Ledinaca, otac osmogodišnje devojčice koju je pretprošlog leta zlostavljač povratnik Milan Ogulinac silovao i ugušio, pokrenuo je pre par meseci inicijativu "Za Marijin zakon", koja predviđa pooštravanje zatvorskih kazni za pedofile. Vlada Srbije je pre manje od mesec dana usvojila njegov predlog, koji između ostalog predviđa posebne mere za osuđenike posle izdržane kazne zatvora, kao što su obavezno javljanje nadležnom organu policije i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, zabranu posećivanja mesta na kojima se okupljaju maloletna lica, obavezno posećivanje profesionalnih savetovališta i ustanova.

Takođe, po "Marijinom zakonu", okrivljeni neće moći da obavljaju bilo kakvu javnu funkciju i niti da se zaposle u bilo kojoj instituciji ili ustanovi koja ima kontakt sa decom, a ukoliko je obljubljena žrtva preminula, zakon za silovatelja predviđa kaznu i do 40 godina zatvora.

Za Slobodanovim primerom poveo se i Branko Miladinović, otac pokojne Tamare, stradale u požaru u novosadskom klubu "Kontrast". Njegovu inicijativu je podržao MUP Srbije, a predlog "Tamarinog zakona" je u ponedeljak 14. maja predat ministru policije Ivici Dačiću.

Branko Miladinović je u ovom zakonu predložio da budu izmenjeni i dopunjeni Zakon o zaštiti od požara, Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju i Zakon o zapošljavanju čime bi trebalo da se poveća zaštita dece, omladine i novinara.

"Tamarin zakon" predviđa, po Miladinovićevim rečima, tri velike izmene, a prvi deo se odnosi na zaštitu od požara u takvim objektima, gde se predviđa da svuda gde je više od hiljadu posetilaca, kao i prilikom sportskih događaja, obavezno budu prisutna vatrogasna vozila.

"Predloženo je, takođe, i da u svim objektima za javna okupljanja na sto ljudi obavezno bude prisutan spasilac sa obukom iz protivpožarne zaštite, kao i da postoje tri velika aparata za gašenje požara", kaže Miladinović.

Tamara je po profesiji bila novinarka, pa se zbog toga druga inicijativa odnosi na beneficirani radni staž novinara koji rade na terenu, dok treći deo nalaže da država osnuje privatni penzioni fond za sve mlade ljude bez posla.

"Našu decu ništa ne može da vrati, ali je ovo predlog da se slična tragedija više nikada ne ponovi i da ne nastradaju neka druga deca", ističe otac nastradale novinarke RTV Delta.

Praksa da roditelji pišu predloge zakona koji bi smanjili mogućnost da druga deca nastradaju kao njihova jeste novost za Srbiju. Pandan "Tamarinom" i "Marijinom zakonu" imamo u primerima "Meganinog", "Džesikinog" i "Sarinog zakona" u SAD. Tako je, recimo, "Meganin zakon" neformalan naziv za set zakonskih akata u SAD koji obavezuje organe bezbednosti da učine dostupnim informacije o registru seksualnih prestupnika. Zakon je donet 1994. godine, posle silovanja i ubistva sedmogodišnje Megan Kanka, koje je počinio već osuđeni pedofil.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST