Loader

Dogovor Tadić-Dačić

10.maj,23:04

Koalicija "Izbor za bolji život - Boris Tadić" i koalicija "Ivica Dačić - SPS - PUPS – JS" će raditi na formiranju skupštinske većine. O trećem članu koalicije odlučivaće se posle 20. maja.

Samo tri dana nakon izbora trajala je bura u čaši vode nakon postizborne izjave u izborima ojačanog predsednika SPS-a Ivice Dačića da se još ne zna ko će biti predsednik, ali se zna ko je premijer.

Predsednici Demokratske stranke Boris Tadić, Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, Partije ujedinjenih penzionera Jovan Krkobabić i Jedinstvene Srbije Dragan Marković dogovorili su se u sredu 9. maja da će Koalicija „Izbor za bolji život – Boris Tadić“ i koalicija „Ivica Dačić – SPS – PUPS – JS“ nastaviti zajedničko političko delovanje. Dogovoreno je i da koalicija oko SPS-a u drugom krugu predsedničkih izbora podrži predsedničkog kandidata Borisa Tadića.

ROK ZA FORMRANJE BUDUĆE VLADE – 8. SEPTEMBAR: Ivica Dačić, Slavica Đukić Dejanović i Mirko Cvetković na akademiji povodom Dana pobede u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

U saopštenju DS naglašava se da će dve koalicije zajednički raditi na formiranju parlamentarne većine u Skupštini Srbije, kao i skupštinama lokalnih samouprava, Beogradu i AP Vojvodini.

Prema Dačićevim rečima postignut je dogovor o nastavku zajedničkog političkog delovanja, ali još nije bilo razgovora o ministarstvima i premijerskom mestu.

Dačić je rekao da je prethodnih dana o premijerskom mestu govorio isključivo na nivou principa. On naglašava da je za njega prioritet da nastavi rad u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a da će njegova eventualna funkcija na nekoj drugoj poziciji biti tema razgovora posle drugog kruga predsedničkih izbora, 20. maja, za koje koalicija SPS-PUPS-JS podržava lidera DS Borisa Tadića.

Sudeći po Dačićevim rečima u razgovoru demokrata i socijalista nije bilo reči o tome ko bi se eventualno pridružio u formiranju većine. Potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac rekao je da će DS sa LDP-om i URS-om razgovarati posle 20. maja.

On je naglasio da je najvažnije to što je Demokratska stranka dobila podršku za svog predsedničkog kandidata bez ikakvih uslovljavanja. Po njegovim rečima „logično je da stranka sa najviše glasova da mandatara», ali da demokrate nemaju dilemu da razgovaraju i o drugim solucijama, ako drugi imaju kvalitetnog kandidata.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, koji je prvi javnost obavestio o dogovoru, Tadića podržao još dok je Dačić tvrdio pazar. Tomislav Nikolić je, komentarišući vest o podršci koju je Dragan Marković Palma dao Borisu Tadiću ispričao da mu se Palma zakleo u krsnu slavu da će podržati u drugom krugu podržati njega. Palma je u međuvremenu izjavio „Možemo da pijemo kafu sa Tomislavom Nikolićem, ali što se tiče podrške – to je završeno juče u Jagodini….“

Palma je pričao novinarima da bi u ovom trenutku vladu formirali DS, koalicija SPS–PUPS–JS, SVM i URS. Na pitanje da li bi u nju ušao i LDP, Marković je rekao da bi ta stranka morala dosta toga da promeni da bi mogla da bude deo vlade, a da je siguran da s njima u novoj vladi neće biti Srpska napredna stranka.

U Ujedinjenim regionima Srbije tvrde da ih još niko nije kontaktirao u vezi sa formiranjem parlamentarne većine, a funkcioner G17 Vlajko Senić je izjavio: „U ovom trenutku mi nismo stranka sa ambicijama da uđemo u vladu.“ Dan kasnije Suzana Grubješić, članica Predsedništva URS izjavila je za Danas da Ujedinjeni regioni nikako neće u vladu sa naprednjacima, a da ovu kolaiciju isključivo zanima realizacija njenog programa: jačanje regiona, departizacija, da se PDV za mala i srednja preduzeća plaća kada se roba naplati, i da se duplira agrarni budžet. URS će podržati Vladu koja je spremna da sprovede taj program, u suprotnom, URS će biti oštra opozicija.

LDP je saopštila da u budućoj vladi može da učestvuje samo ukoliko će u njoj imati razumevanje za posao koji Srbija treba da obavi i o kome je jedina tokom kampanje govorila, a da ta partija ne može da bude deo bilo koje vladajuće koalicije ukoliko je njen cilj traganje za kakvom-takvom parlamentarnom većinom.

Rok za formiranje vlade je 90 dana od konstituisanja novoga saziva parlamenta, koje bi po zakonskim rokovima trebalo da se završi do 8. juna. Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Skupštine Srbije i vršilac dužnosti predsednika države, izjavila je da će konstitutivnu sednicu novog saziva Narodne skupštine Srbije zakazati posle održavanja drugog kruga predsedničkih izbora i nakon konsultacija sa predstavnicima lista koje su osvojile mandate. Od trenutka kada taj posao bude završen počinje da teče rok od 90 dana za formiranje vlade, što znači da novog premijera i ministre moramo dobiti najkasnije do 8. septembra. Mandat za sastav vlade dodeliće novi predsednik Srbije.

Mogućnost da se raspadne dosadašnja vladajuća koalicija i da se iskomplikuje i produži rok za formiranje nove vlade razbuktala je maštu političkih analitičara i prognozera ishoda drugog kruga predsedničkih izbora. Demokrate su poručivale da im je prioritet izbor predsednika Republike, a da će o vladi razgovarati posle izbora. Do dogovora DS-SPS je ipak došlo brže nego što se očekivalo, možda i zbog procene da će u drugom krugu predsedničkih izbora bolje proći ona strana koja prva javi da može sastaviti vladu. Demokrate su time stekle izvesnu prednost, a socijalisti su dobili izvesnu potvrdu svoje nove snage time što su priznati za članicu „osovine nove vlade“.

S konkurentske strane Tomislav Nikolić je najavio da će izneti podatke o izbornoj krađi za koju optužuju DS. Ako dokazi budu uverljivi, to bi moglo da vodi u dublju krizu, a ako ne budu ubedljivi, sve se može svesti na izreku koja kaže da ko gubi ima pravo da se ljuti.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve