Loader

Izvestilac Evropskog parlamenta protiv ACTA

19.april,11:35

"Moguće pretnje po građanske slobode koje se nalaze u ovom sporazumu daleko pretežu nad dobrobiti koja se njime namerava postići", smatra izvestilac EP Dejvid Martin

Izvestilac Evropskog parlamenta za ACTA sporazum Dejvid Martin, preporučio je da Evropska unija ne prihvati ovaj međunarodni sporazum.

„Moguće pretnje po građanske slobode koje se nalaze u ovom sporazumu daleko pretežu nad dobrobiti koja se njime namerava postići“, objasnio je Martin. On je u preporuci Komitetu za međunardnu trgovinu Evropskog parlamenta dao negativnu ocenu tom međunarodnom sporazumu o internet falsifikovanju i pirateriji.

Martin je naveo i da postoje nejasnoće u vezi sa pojedinim aspektima teksta ACTA sporazuma i nesigurnost u vezi s njegovom primenom.

Martin je pomenuo i ono što se inače ističe kao glavne boljke ACTA: to što bi ovaj sporazum mogao da prekine distribuciju takozvanih generičkih lekova u siromašne zemlje, zatim istakao je vrlo nelagodnu ulogu internet provajdera koji bi prema ACTA trebalo da postanu nekakva internet policija i slično. I konačno, on je dodao da Evropski parlament ne može da garantuje adekvatnu zaštitu građanskih prava u budućnosti u slučaju da se usvoji ACTA.

Po njemu, potrebna je jasna definicicija prava, zaštita i sloboda građana, kako bi se izbegle pogrešne interpretacije sporazuma.

Martinov izveštaj predstavlja preporuku Evropskom parlamentu, ali će se u ovoj instituciji o usvajanju ACTA odličivati u junu. ACTA su već potpisale 22 države EU, ali su neke odbile da ga potpišu, a kod nekih još nije stigao na dnevni red – proces je prekinut u trnutku kada su počeli masovni protesti na ulicama evropskih prestonica protiv ovog sporazuma. Sporazum u daljoj proceduri bi morao da se ratifikuje, kao i da ga prihvati Evropski parlamet, što je sve manje izvesno.

Više o ACTA sporazumu pročitajte u povezanim tekstovima.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve