Politika >

Fusnota u praksi

U ponedeljak 19. marta, Vlada Crne Gore organizovala je regionalnu konferenciju o LGBT pravima u Budvi, pod nazivom "Zajedno protiv diskriminacije". Na otvaranju se nisu pojavili srpski ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković i direktor Uprave za ljudska i manjinska prava Nenad Đurđević, jer predstavnici Kosova nisu bili predstavljeni u skladu sa odlukom iz Brisela. Ministar je trebalo da održi uvodni govor, ali do toga nije došlo jer nije ispoštovan dogovor Beograda i Prištine. Da podsetimo, po tom dogovoru Kosovo mora da bude predstavljeno uz fusnotu na regionalnim skupovima, u kojoj se navodi "bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti.

Konferenciju je otvorio premijer Crne Gore Igor Lukšić, a izlaganja su imali potpredsednica Vlade i ministarka socijalne politike i mladih Hrvatske Milanka Opačić, kao i potpredsednik Vlade i ministar pravde Kosova Hajredin Kuči.

Ovo nije prvi put da predstavnici Srbije napuštaju neki skup zbog neadekvatnog predstavljanja Kosova. Prošlog četvrtka, naša delegacija je napustila Konferenciju Saveta za regionalnu saradnju koja je održana u Sarajevu, jer pored fusnote, koja je ovaj put stajala uz ime Kosova, nije bilo i njeno objašnjenje. Skup su napustili pomoćnik ministra spoljnih poslova Duško Lopandić i koordinator Jelić, prema instrukcijama iz Vlade Srbije.

Prošli četvrtak će biti zapamćen po još jednom demonstrativnom odlasku sa regionalnog događaja, samo što ovaj put glavni akteri nisu naši, već kosovski predstavnici. Delegacija Kosova napustila je Prvu regionalnu konferenciju "Partnerstvo za promenu: civilno društvo i vladine institucije Zapadnog Balkana i Turske", koja je održana 15. marta u Beogradu. Razlog odlaska je potpuno suprotan našem – ovaj put su pročitani i fusnota uz ime Kosova i njeno objašnjenje. Prema rečima učesnika skupa, kosovska delegacija je bojkotovala skup jer je došlo do "nerazumevanja detalja sporazuma iz Brisela".

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović smatra da su ovakvi potezi Prištine pokušaj da promeni ovaj sporazum. "To pokazuje samo da Priština pokušava da dogovor koji je postignut sada menja na samim događajima. To je ponašanje koje neće dati bilo kakav rezultat, siguran sam u to. Dogovor je postignut i dobili smo podršku EU i svih zemalja članica, prema tome mislim da tu ne treba imati bilo kakve sumnje i da će morati da se sprovodi onako kako je propisano", izjavio je Stefanović za Tanjug.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA

foto: reuters