Autor

reagovanje – "nema saradnje s onim ko vas ponižava"; vreme 1105 >

Šest optužbi bez pokrića

U broju od osmog marta ove godine "Vreme" je objavilo intervju sa Žarkom Milosavljevićem, predsednikom Asocijacije malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Srbije (APPS), nakon što je u ime ovog udruženja stavio potpis na sporazum o saradnji sa Srpskom naprednom strankom. On je izneo niz zamerki na račun Vlade. Odgovara mu Mirko Cvetković, premijer Srbije, i to u šest tačaka. Predsednik Vlade prvo citira šta je rekao Milosavljević u intervjuu za naš list (ti delovi teksta su zacrnjeni), a onda njegove tvrdnje opovrgava. S obzirom na to da je akcenat izborne kampanje baš na ovoj temi, reakcija nije neočekivana

1. Prosečno je bilo potrebno najmanje dve godine od pokretanja inicijative privrednika do odgovora nadležnih u vlasti. To je jako dug rok, najčešće je kasno, a posledice su gašenje 100.000 privrednih subjekata i gubitak 270.000 radnih mesta u sektoru MSP i zanatstvu.

Najmanje dva puta godišnje srećem se sa predstavnicima malih i srednjih preduzeća (MSP sektora), a resorni ministri na mesečnom nivou. Sve dosadašnje inicijative imale su promptnu reakciju, uključujući i inicijativu predsednika Asocijacije malih i srednjih preduzeća vezanu za smanjenje sive ekonomije na tržištu tekstila pošto je Vlada u roku od dve nedelje od dana podnošenja inicijative formirala međuresornu radnu grupu koju je vodio ministar trgovine, a čiji je član bio i g. Knežević (član APPS).

Ako se stav odnosi na poslovne inicijative, treba imati u vidu da je rok u kome se osniva preduzeće u Srbiji pet dana, što je među najkraćim rokovima u Evropi.

2. Tragični uslovi poslovanja, gašenje i nestajanje zanatskih radnji i gašenje 100.000 malih i srednjih preduzeća (ne kaže u kom roku)…

Tačno je da je u prethodne četiri godine iz registra brisano 143.469 preduzetničkih radnji, ali su istovremeno i osnovane 150.272 nove radnje, što znači da je broj preduzetničkih radnji porastao za skoro 7000

Što se tiče privrednih društava, u istom periodu je brisano 29.635, a osnovano novih 39.200, što je skoro za 10.000 više osnovanih nego brisanih.

Trend smanjenja zanatskih radnji u Srbiji traje više od 60 godina, a u razvijenim zemljama sveta već više od 100 godina i nije realno za očekivati da će se taj trend promeniti. Inače, zanatske radnje imaju znatno povoljniji poreski tretman od ostalih preduzetnika i preduzeća, a Vlada obezbeđuje značajne podsticaje usmerene na očuvanje tradicionalnih zanata.

3. Tražili su (APPS) smanjenje poreza na zarade i povećanje zarada radnicima za 30 odsto, čime bi povećali kupovnu moć građana.

Vlada je uredbom smanjila za 50 odsto poreze i doprinose za novozaposlene u trajanju od godinu dana, ali ova mera nije dovela do povećanja broja zaposlenih, što pokazuje da problem nije u visini poreza i doprinosa koji su, inače, u svom punom iznosu (38 odsto opterećenje bruto zarade), ispod evropskog proseka (39 odsto opterećenje bruto zarade).

Inače, novim Modelom ekonomskog rasta, koji je usvojen na osnovu inicijative predsednika Borisa Tadića, predviđena je reforma poreskog sistema kojim će se dodatno smanjiti opterećenje na zarade, čime će se poboljšati konkurentnost srpskih proizvoda na međunarodnom tržištu.

4. Tražili su ukidanje crnog tržišta tekstilom i mešovitom robom preko komisionih radnji i buvljih pijaca širom Srbije jer ima više kartonskih tezgi nego legalnih prodavnica.

Vladina radna grupa, koja je uključivala i predstavnike policije, carine, poreske uprave, nadležnih ministarstava, kao i MSP sektora, dala je konkretne rezultate kroz sistemske mere već u 2009. godini, a uvođenje komunalne policije u veće gradove dodatno je smanjilo broj nelegalnih prodavaca.

5. Tražili su zaustavljanje širenja naknada i taksi prema malim privrednicima čija cena je rasla po stopi od 300 odsto godišnje, promenu poreskog zakona i radnog zakonodavstva, kontrolu rada lokalnih inspekcija, promenu Zakona o finansijskim organizacijama gde bi banke smanjile kamate za kredite MSP i zanatskim radnjama, a naknade platnog prometa menjale samo uz saglasnost klijenta.

Naknade i takse su u isključivoj nadležnosti lokalnih samouprava, a inicijativa za njihovo smanjenje, naročito u nerazvijenim opštinama, u potpunosti je opravdana.

Vlada je od 2008. godine do danas kroz međunarodne finansijske institucije i podršku vlada drugih zemalja obezbedila preko 300 miliona evra izuzetno povoljnih kreditnih linija namenjenih isključivo MSP sektoru.

Vlada je usvojila i Zakon o osnivanju razvojne banke koja će imati posebno odeljenje koje se isključivo bavi MSP sektorom.

Potpisan socijalno-ekonomski sporazum koji se uspešno primenjuje i poštuje već godinu dana.

6. Tražili su da se rast cena usluga javnih komunalnih preduzeća uskladi za iznos inflacije u više navrata godišnje, sada je to 15 do 30 odsto, smanjenje naknade za registraciju privrednih vozila, smanjenje putarine za privredna vozila, smanjenje korupcije u javnim nabavkama, ukidanje bezbroj nepotrebnih procedura i smanjenje administracije, ukidanje koruptivnog modela start-ap kredita i pozajmica iz Fonda za razvoj za privilegovane privrednike, ravnopravnost i obaveznost svih privrednika za redovno plaćanje poreza i doprinosa na plate radnika, zaustavljanje beskonačnog povezivanja radnog staža radnicima i opterećivanje PIO fonda, ukidanje monopola u trgovini, oročavanje vremena za razduživanje države i javnog sektora prema MSP.

Naknada za registraciju kombija od 2,5 tona je 250 evra godišnje, a za kamion od 4,5 tona 400 evra godišnje, što zaista nije mnogo i ne predstavlja opterećenje za preduzetnika;

Osnivanjem Razvojne banke biće ugašen Fond za razvoj, a samim tim i postojeći program za start-ap kredite;

Skupština je usvojila zakon kojim se obezbeđuje simultano plaćanje poreza i doprinosa sa plaćanjem neto zarada, što će unaprediti konkurentnost privrednih subjekata na tržištu;

Vlada je usvojila uredbu kojom je ograničen rok plaćanja svih republičkih i lokalnih organa na 60 dana, čime se i formalno isključila mogućnost da država bude generator nelikvidnosti;

Vlada je usvojila novi zakon o javnim nabavkama koji je u potpunosti usklađen sa evropskim standardima a koji će preko Portala javnih nabavki omogućiti dostupnost MSP svim javnim nabavkama na teritoriji Srbije.

Autor je predsednik Vlade Srbije


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST