Novogovor >

Rejting

Vaš rejting je uvek iznad cenzusa, ali pazite....

"Rejting stranaka nije statičan...", piše u jednim novinama. U drugima: "Rejting stranaka je turbulentan..." Sa raspisanim izborima nam se pod kožu ponovo uvlači ta reč koju smo prethodnih meseci masovno koristili u kovanici kreditni rejting, na primer, u rečenicama "‘Mudis’ saopštila da je snizila kreditni rejting Kipra na ‘bezvredni’ status zbog uticaja krize u susednoj Grčkoj", "Opadanje rejtinga svetskih agencija za rejting..."

Rejting, rangiranje, procenjivanje, bodovanje na osnovu uspeha (rejting turniri), određivanje nivoa, u kolokvijalnom govoru uglavnom označava ugled, renome, koji neko uživa u javnosti. U istraživanjima javnog mnjenja merenje nečijeg rejtinga trebalo bi da pomaže da se birači bolje orijentišu, a da se izborni igrači suoče sa svojim mogućnostima. U izbornim kampanjama političke partije uvek pokušavaju da prikažu da imaju visoki rejting, ugled, renome, prestiž, uticaj, glas, prednost, ime, slavu, čast i čest.

Reči rejting, međutim, hoće da protivreči žargonski izraz Eldorado, koji označava niz slabih protivnika u rasporedu šahovskih takmičenja, onih koje će jači u izborima ušiti, ukantati, uplatkati, poraziti, nadmašiti – što se na kraju odnosi na većinu od 87 političkih partija koje se u Srbiji spremaju za izborni start. Njih čeka giljotina zvana cenzus. Nekada je cenzusom nazivano procenjivanje imovine građana Rima svake pete godine radi naplate poreza, a označavala se i tako procenjena imovina, posle se tako zvala visina poreske stope koju je građanin u nekim zemljama u XIX veku plaćao kao uslov za sticanje izbornog prava. U Srbiji je propisan cenzus od pet odsto glasova birača koji mora da ostvari svaka izborna lista da bi učestvovala u podeli poslaničkih mandata. Za liste nacionalnih manjina cenzus ne postoji.

I u Eldoradu svako tvrdi da je glédan i ugledan, viđen, važan, slavan, glasit, glasovit, častan, glavit i poglavit, nezazoran, "jedan po jedan u srpskom uhu", da zaslužuje čast i čest, da je dika, da je biran, zoran i uzoran, žargonom rečeno da je firma, klasa, format i car.

Za one koji u tome preteraju u žargonu takođe ima mnogo izraza: drkun, puvander, puvadžija, onaj koji se trti, puva, gromiše, koji pušta balone i buve.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net