foto: branko rudić

Životna sredina >

Crna roda na Zapadnoj Moravi

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) organizovalo je prebrojavanje ptica na vodenim površinama u Srbiji. Ove godine prvi put su prebrojane ptice i na Zapadnoj Moravi. Iako je Društvo i pre organizovalo prebrojavanje ptica, uglavnom je to bilo na vodenim površinama Vojvodine jer je nekadašnje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Vojvodine od 2010. godine proširilo svoje delovanje na celu zemlju. Tokom januara 15 volontera DZPPS-a obišlo je pešice 220 kilometara obale Zapadne Morave. Prebrojano je 5994 jedinki koje pripadaju dvadeset i dvema vrstama ptica vodenih staništa. Volonteri su konstatovali i prisustvo jedne crne rode koja u Srbiji u zimskim mesecima gotovo nikada nije viđena jer se crne rode u ovo doba godine nalaze u Podsaharskoj Africi.

Prebrojavanje ptica nije puko inventarisanje, već ima višestruki značaj. Marko Šćiban iz DZPPS-a kaže da je prebrojavanje ptica u Srbiji bilo rađeno kao deo "Međunarodnog cenzusa ptica vodenih staništa", koji se sprovodi od 1967. godine.

"Pošto je prebrojavanje ptica međunarodna akcija, precizne brojke daju vernu sliku o broju ptica u celom svetu. Na ovaj način dobija se i slika o stanju vodenih površina, a saznaje se i koja su mesta važna za prezimljavanje ptica jer tu tokom zime ima hrane za njih. Na tim mestima mora se proglasiti lovostaj jer, ako ptice ne prežive na tim mestima, neće preživeti nigde. U Srbiji još nisu zaštićena sva takva mesta i kod nas je još dozvoljen lov na neke vrsta ptica koje su u Evropi zaštićene."

Ovogodišnje prebrojavanje ptica na Zapadnoj Moravi finansijski je pomogao Grad Kraljevo. U DZPPS-u se nadaju da će se za primerom Kraljeva povesti i ostale lokalne zajednice što bi, uz povećanje broja članova Društva kojih je zasad u Vojvodini više nego u ostatku zemlje, dovelo do efikasnije zaštite ptica u Srbiji.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST