Vreme
VREME 1103, 23. februar 2012. / NAVIGATOR

Koka-kola, Obama, suzuki

Jedna politička stranka, neću vam reći koja, okupila je pre nekoliko meseci dvadesetak najaktivnijih blogera i tviteraša i ponudila im da joj osmisle, organizuju i izvedu izbornu kampanju na društvenim mrežama. Priključio im se otprilike jednak broj mladih informatičara i nekolicina iskusnih inženjera koji celom poslu daju tehničku podršku. Kao i nekoliko psihologa i sociologa čiji je posao da prate kako se uticaj društvenih medija prenosi na celokupnu populaciju i da shodno tome upravljaju kampanjom u cilju postizanja najboljeg rezultata.

Svi učesnici radiće gotovo bez nadoknade, osim pokrivanja osnovnih troškova, budući da stranka ima veliki broj obrazovanih i stručnih ljudi čvrsto rešenih da dokažu da je njihovo znanje upotrebljivo i efikasno.

Naravno da ova vest nije tačna, ali pravo pitanje je kada ste shvatili da baš preterujem?

Nije da neke stranke nisu angažovale stručnjake za društvene mreže (malobrojne), ali daleko od toga da kampanje grade oko Tvitera i Fejsbuka, a o nekim velikim internet volonterskim timovima da i ne govorimo. Kampanja će biti slična prethodnoj, dakle skupi televizijski oglasi, rat plakatima, nešto više kucanja na vrata i zvanja telefonom, predizborni skupovi i stidljive, jednosmerne akcije na internetu.

S druge strane (okeana), u SAD se upravo odvija prva predsednička kampanja bazirana na korišćenju Fejsbuka, Obamina. Nakon fantastičnog iskustva u korišćenju interneta za prikupljanje donacija pre četiri godine, Obamin tim otišao je korak dalje i namerava da sve što radi propušta kroz „lajkove". Svi koji učestvuju u kampanji, na bilo koji način, prijavljivaće se preko Fejsbuka. Time će u priču uključiti i sve svoje Fejsbuk prijatelje, ali i svoje i njihove navike i ranije stavove, celu Fejsbuk ličnost. Programeri, sociolozi i psiholozi prave programe koji će Fejsbuk aktivnost volontera (i prijatelja) u kampanji filtrirati i deliti ih prema interesovanju. Svako će potom dobiti upravo onakve informacije kakve mu priliče, gađaće se precizno, nema rasipanja municije. Iako se očekuje da to bude kampanja sa najvećim budžetom u istoriji, većim od milijardu dolara.

U kampanju je već uključeno više od sto mladih stručnjaka, sveže diplomiranih, kojima je ovo prilika da obogate sopstveni CV, što će reći da rade besplatno. Jer će znanje stečeno u kampanji moći da unovče u privredi, koja željno čeka njihovo iskustvo. Jer ono što upali Obami, sutra će koristiti Koka-kola, budite sigurni u to.

Ako vam se slika sa početka teksta čini mogućom, onda nema pravog opravdanja za to što stranke u Srbiji tako ne postupaju u kampanji, osim što je dva meseca pred izbore malo kasno za ozbiljan rad. Sreća pa će biti prilike već za šest, sedam meseci kada se bude birao predsednik. Pobediće onaj koji prvi oformi takav tim, ne zato što će društvene mreže odlučiti izbore (još neće), već zato što razume u kakvom vremenu živimo.

Zoran Stanojević