foto: nebojša raus

Zdravstvo >

Urušavanje sistema

Kako bi povratili vlast nad sopstvenim pravima, radnici Zastava oružja održali su u ponedeljak, 20. februara, protestnu šetnju, nakon koje su zatražili da se overe zdravstvene knjižice za oko 2000 zaposlenih u toj fabrici, kao i za članove njihovih porodica. Da bi pokazali istrajnost u svom zahtevu, šezdesetak radnika odlučilo je da provede noć u prostorijama Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u Kragujevcu.

Pošto štrajk nije doneo rezultate, radnici su u utorak blokirali prostorije na trećem spratu pomenute ustanove, a nakon što je zaposlenima u filijali završeno radno vreme, štrajkači su poručili da ostaju u prostorijama sve dok se ne sprovede zaključak vlade Srbije od 8. februara da se zaposlenima u odbrambenoj industriji overe zdravstvene knjižice za period od šest meseci. Radnici tvrde da njihovoj fabrici država duguje 100 miliona evra, a da uprkos tome ne može da izdvoji sredstva za njihovo zdravstveno osiguranje.

Delegacija radnika je posle protesta, u zgradi Fonda, direktoru kragujevačke filijale zdravstvenog osiguranja Predragu Petakoviću predala papir na kojem piše: "Ko vam je dao prava da nama uzimate pravo na zdravstvenu zaštitu?"

Petaković je u izjavi novinarima, međutim, rekao "da zaključak Vlade Srbije da se overe zdravstvene knjižice zaposlenim u odbrambenoj industriji nije obavezujuć", i "da Republički fond zdravstvenog osiguranja poštuje zakon".

Fabrika Zastava oružje samo je jedan od dužnika za doprinose za zdravstveno osiguranje. Prema podacima Poreske uprave, 31. decembra 2011. dugovanja obveznika uplate doprinosa iznosila su 84.937.259.655 dinara. Dok prema podacima RFZO-a, dugovanja Fonda prema zdravstvenim ustanovama 30. novembra 2011. za lekove i medicinska sredstva, odnosno prema osiguranim licima za neuplaćene naknade zbog privremene sprečenosti za rad (bolovanja) kao i neisplaćene naknade putnih troškova u slučaju kada su osiguranici koristili zdravstvenu zaštitu van mesta prebivališta – iznosila su 28 milijardi dinara.

Ministar zdravlja Zoran Stanković je povodom štrajka oružara prokomentarisao da je plaćanje zdravstvenog osiguranja obaveza i da je jedno preporuka Vlade Srbije, a drugo obaveza koju zakon nalaže i pomenuo da za zdravstveno osiguranje u ovom trenutku duguje oko 750 firmi. Neuplaćivanje doprinosa od strane jednog dela privrede dovodi u veliki problem ostale privredne subjekte, što može imati za posledicu probleme u funkcionisanju čitavog društvenog sistema. Rešavanjem naplate neizmirenih obaveza došlo bi se do poboljšanja sistema zdravstvene zaštite. Prema Stankovićevim rečima, Ministarstvo zdravlja u potpunosti podržava sve aktivnosti Vlade Srbije kako bi se obezbedila finansijska disciplina u uplati doprinosa za zdravstveno osiguranje i preduzele zakonom propisane mere prema onima koji ne izvršavaju svoje obaveze. Mediji izveštavaju da je zbog nemogućnosti overe zdravstvenih knjižica ugroženo zdravlje dece, trudnica i drugih kategorija osiguranika. Svi koji su do sada aktivno uzeli učešće u "rešavanju" ovog problema, pa i predstavnici državnih organa, predlažu isključivo protivzakonito rešenje u vidu oslobađanja od plaćanja zdravstvenog osiguranja, a sve u cilju pomoći onima kojima je zdravstvena pomoć potrebna.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST