Loader

Odlikovanja i unapređenja povodom Dana državnosti Srbije

16.februar,21:27

Povodom Dana državnosti, predsednik Republike Srbije Boris Tadić odlikovao je zaslužne pojedince i institucije, a takođe doneo je Ukaze o postavljaju na nove dužnosti 11 vojnih lica i o unapređenju 8 visokih oficira. Među odlikovanima Novak Đoković, Dejan Mijač, Jovan Ćirilov, Miodrag Stojković, Srđan Aleksić, Srpsko lekarsko društvo, Istraživačka stanica Petnica

Na centralnoj manifestaciji povodom Dana državnosti Srbije u Domu Narodne skupštine u Beogradu u sredu 15. februara predsednik Srbije Boris Tadić uručio je odlikovanja istaknutim pojedincima i ustanovama za naročite zasluge u oblasti sporta, kulture, bezbednosti, medicine, nauke i proizvodnje. Među odlikovanima su teniser Novak Đoković, porodični reditelj Dejan Mijač, Jovan Ćirilov, doktor Miodrag Stojković, Srđan Aleksić, Srbin iz Trebinja, koji je 1993. godine ustao u zaštitu komšije Bošnjaka, Srpsko lekarsko društvo, Istraživačka stanica Petnica, pripdanici BIA, akconi tim za hapšenje i lociranje haških begunaca, radnici rudnika Kolubara…

U ime odlikovanih zahvalili su teatrolog i osnivač Bitefa, filolog, dugogodišnji upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta, svestrani stvaralac Jovan Ćirilov i teniser Novak Đoković.

KRITIČNOST I RAZBORITOST: Jovan Ćirilov prima odlikovanje od Predsednika Republike

«To što smo priznanja dobili od države, ne treba da znači da prema njoj budemo nekritični. Demokratija nije ni jednostavna formula ni jednostavna stvarnost i za nju su potrebni i odvažnost i um i osećanja», rekao je Jovan Ćirilov. «Ja jesam sanjao da podignem pehar u Vimbldonu, ali nisam nikad sanjao da će me ova zemlja odlikovati ovakvim priznanjem,» rekao Novak Đoković dodavši da ga to dodatno obavezuje. I Jovan Ćirilov i Novak Đoković su posebno naglasili moralni primer nesebičnog samožrtvovanja onih ljudi kojima je orden dodeljen posthumno. „Njihova dela treba da nam budu primer da budemo bolji, humaniji, pravedniji i da gradimo društvo na koje ćemo sutra biti ponosni“, rekao je Novak Đoković.

Presednik Tadić se zahvalio svim odlikovanim, ali i svim našim umetnicima, naučnicima, sportistima i drugima koji u ovom teškim vremenima ekonomskih nevolja stavljaju ime Srbije u vrh svetskih događaja na najpozitivniji način, kao što su to nekada činili Tesla, Milanković, Pupin i drugi. „Današnji dan slavimo kao dan ustavnosti i slobodarskih tradicija. Dan koji označava stoletni hod ka osvajanju ličnih prava i sloboda u Srbiji. Srbija se danas istovremeno seća vođa srpskih ustanaka, vožda Karađorđa i Miloša Obrenovića, ali i apostola srpske prosvete i ustanovnosti Dositeja Obradovića, Božidara Grujovića, Ivana Jugovića i Dimitrija Davidovića – svojih velikana iz Šumadije i Vojvodine. Time se na dan državnosti simbolički obeležava i jedinstvo Srbije, njena teritorijalna celovitost i nedeljivost, obeležava se slobodarska tradicija srpskog naroda, ali i poštovanje svih građanki i građana Srbije različitih etničkih verskih i kulturnih identiteta…»

DOKUMENT: Ukaz o odlikovanjima

Orden Karađorđeve zvezde, Orden srpske zastave, Sretenjski orden

Povodom Dana državnosti, predsednik Republike Srbije Boris Tadić odlikovao je zaslužne pojedince i institucije, a takođe doneo je Ukaze o postavljaju na nove dužnosti 11 vojnih lica i o unapređenju 8 oficira

1. Novak Đoković odlikuje se Ordenom Karađorđeve zvezde, prvog stepena – za naročite zasluge i uspehe u predstavljanju Republike Srbije; prvi teniser sveta i nosilac titule najboljeg sportiste na planeti u 2011. godini; najbolji „ambasador“ Srbije u svetu.

2. Georgij Sergejevič Poltavčenko odlikovan je Ordenom srpske zastave, prvog stepena, za naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa i prijateljstva naroda Srbije i Rusije – gubernator Sankt Peterburga i specijalni predsednički izaslanik, svojim profesionalnim zalaganjem dao je izuzetan doprinos unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa Republike Srbije i Ruske Federacije i lično doprineo naporima da se zaštiti srpski narod, naročito na Kosovu i Metohiji.

3. Akcioni tim za lociranje i hapšenje haških begunaca – odlikovan je Sretenjskim ordenom, prvog stepena, za naročite zasluge na zaštiti i unapređenju pravne države.

4. Srpsko lekarsko društvo odlikuje se Sretenjskim ordenom, drugog stepena, za naročite zasluge u oblasti medicinskih nauka i unapređenju zdravstva, a povodom 140 godina postojanja. Od osnivanja, 1872. godine, Društvo je postavilo više uzvišenih ciljeva, a pre svega neprekidno usavršavanje lekara, razvoj medicinske nauke i izučavanje osobenosti zdravstvenog stanja naroda. Srpsko lekarsko društvo je jedna od najstarijih nacionalnih institucija i izuzetno aktivno profesionalno društvo u našoj zemlji.

5. Dejan Mijač, pozorišni reditelj odlikuje se Sretenjskim ordenom, drugog stepena, za naročite zasluge u oblasti pozorišne umetnosti i kulture – najznačajniji srpski pozorišni reditelj, ujedno i dramski pedagog, nosilac najvećeg broja ključnih nagrada za pozorišno stvaralaštvo, sa poluvekovnom karijerom kojom dominira tumačenje klasičnih i savremenih dela srpske dramske književnosti. Zaslužan je za najviše domete dveju najznačajnijih naših pozorišnih institucija, Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

6. Istraživačka stanica Petnica odlikuje se Sretenjskim ordenom drugog stepena, za zasluge u razvoju naučnog podmlatka i unapređenje obrazovanja. Istraživačka stanica Petnica bavi se razvojem nauke, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture. Aktivnosti su najvećim delom usmerene na mlade – na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije. Programi Istraživačka stanica Petnica obuhvataju širok spektar oblasti i disciplina u okviru prirodnih, društvenih i tehničkih nauka.

7. Jovan Ćirilov odlikuje se Sretenjskim ordenom, trećeg stepena, za naročite zasluge u oblasti pozorišne umetnosti i kulture – teatrolog i osnivač Bitefa, filolog, dugogodišnji upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta, svestrani stvaralac, istaknuti humanistički intelektualac, pesnik i prozaista, autor knjiga i rečnika, nosilac titule Vitez reda umetnosti i književnosti Republike Francuske.

8. Doktor Miodrag Stojković odlikuje se Sretenjskim ordenom trećeg stepena za zasluge u naučno istraživačkom radu u oblasti genetike. Miodrag Stojković je srpski naučnik u svetu poznat po istraživanjima sa embrionalnim matičnim ćelijama, koji je svoj naučni projekat nastavio u Srbiji, otvorivši Specijalnu bolnicu za lečenje steriliteta u Leskovcu.

9. Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost, prvi stepen, za natprosečno, uzorno i časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblasti bezbednosti odlikovana je Bezbednosno informativna agencija.

Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost, drugi stepen odlikovana je Peta uprava BIA-e.

Osam pripadnika Bezbednosno informativne agencije odlikovano je zlatnom medaljom za zasluge, a srebrnom medaljom za zasluge – 14 pripadnika.

10. Srđan Aleksić je posthumno odlikovan zlatnom medaljom „Miloš Obilić“ za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva –Srbin iz Trebinja, koji je 1993. godine ustao u zaštitu komšije Bošnjaka koga je napala grupa nasilnika. Srđan Aleksić preminuo je nakon nekoliko dana od posledica teških povreda koje je zadobio u tom događaju.

11. Zlatnom medaljom „Miloš Obilić“ za ispoljenu hrabrost i dela ličnog herojstva posthumno je odlikovana Diana Obekser Budisavljević, Austrijanka koja je spasila sigurne smrti 12.000 srpske dece iz koncentracionih logora na teritoriji NDH, za vreme Drugog svetskog rata.

12. Slobodan Cvetić iz Policijske uprave za grad Beograd posthumno je odlikovan zlatnom medaljom „Miloš Obilić“ za ispoljenu hrabrost i dela ličnog herojstva. Izgubio je život od povreda zadobijenih prilikom sprečavanja izvršenja razbojništva, dana 20.10.2011. godine u Komercijalnoj banci u ulici Marijane Gregoran.

13. Aleksandar Rkman iz Policijske uprave u Zrenjaninu – posthumno je odlikovan zlatnom medaljom „Miloš Obilić“ za ispoljenu hrabrost i dela ličnog herojstva. Izgubio je život dana 21.07.2011. godine u Zrenjaninu, prilikom preduzimanja službenih radnji u cilju sprečavanja krivičnog dela nasilje u porodici.

14. Siniša Hrnjez iz Policijske uprave u Novom Sadu- posthumno je odlikovan zlatnom medaljom „Miloš Obilić“ za ispoljenu hrabrost i dela ličnog herojstva. Izgubio je život dana 30.10.2011. godine, tokom policijske intervencije u Novim Ledincima, kada je na njega i kolegu bačena ručna bomba.

15. Povodom Dana državnosti, predsednik Republike Srbije odlikovao je srebrnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“ za ispoljenu hrabrost i dela ličnog herojstva određeni broj pripadnika Odreda Žandarmerije u Beogradu, Sektora za vanredne situacije, MUP-a i Vojske Srbije, koji su učestvovali u izvršenju regularnih zadataka.

16. Zlatnom medaljom za zasluge odlikuju se radnici Rudarskog basena „Kolubara“ zbog pokazane kolektivne požrtvovanost i naročitog zalaganja u održavanju energetskog sistema i stabilnog snabdevanja naših termoelektrana tokom vanredne situacije.

17. Povodom pokazane požrtvovanosti, prilikom uklanjanja posledica elementarne nepogode predsednik Republike Srbije odlikovao je medaljom za revnosnu službu pripadnike Vojske Srbije i Sektora MUP-a za vanredne situacije.

Izvor: Saopštenje kancelarije predsednika Republike, 14. februrara 2012.

DOKUMENT: Unapređenja

SMB: Oznake činova generala i admirala

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić povodom Dana državnosti Republike Srbije doneo je Ukaze od 15. februara 2012. godine kojima se:

A) postavljaju na nove dužnosti:

1. za komandanta Komande za obuku:

brigadni general Stojanović Aleksandra Dušan,

2. za zamenika komandanta Združene operativne komande Generalštaba Vojske Srbije:

brigadni general Radovanović Tugomira Goran,

3. za zamenika komandanta Kopnene vojske:

– brigadni general Jondić Čede Vojin,

4. za zamenika komandanta Komande Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane:

brigadni general Gordić Lazara Miodrag,

5. za načelnika štaba Komande Kopnene vojske:

pukovnik Lubura Miladina Zoran,

6. za načelnika štaba Komande Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane:

pukovnik Joksimović Tomislava Dejan,

7. za komandanta 2. brigade KoV Kopnene vojske:

– pukovnik Stanić Radenka Milić,

8. za komandanta 250. raketne brigade Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane:

pukovnik Žarković Nikole Duško,

9. za direktora Vojnoobaveštajne agencije Ministarstva odbrane Republike Srbije:

brigadni general Vladisavljević Ljubiše Dragan,

10. za zamenika direktora Vojnoobaveštajne agencije Ministarstva odbrane Republike Srbije:

pukovnik Ilić Miloja Radoslav,

11. za zamenika direktora Vojnobezbednosne agencije Ministarstva odbrane Republike Srbije:

pukovnik Smiljković Slobodana Dragan.

B) unapređuju u viši čin:

1. u čin general-potpukovnika:

– general-major Jevtić Vojislava Miodrag.

2. u čin general-majora:

– brigadni general Radovanović Tugomira Goran,

– brigadni general Draganić Stojana Jovica,

– brigadni general Vuruna Miloša Mladen.

3. u čin brigadnog generala:

– pukovnik Žarković Nikole Duško,

– pukovnik Glišović Živorada Želimir,

– pukovnik Bandić Branka Predrag.

4. vanredno u čin generala-majora

– brigadni general Đorđević Petronija Slađan.

Dva Sretenja

Kako rob stupi na Srbsku zemlju, ot onoga časa postaje slobodnim, ili ga ko doveo u Serbiju, ili sam u nju pobegao. Srbinu slobodno je roba kupiti, no ne prodati.(Ustav Knjažestva Serbije izdan i zakletvom potvrđen o sretenskoj skupštini 1835 god. u Kragujevcu. Glava jedanajesta. Obštenarodna prava Srbina. Član 118.)

Dan državnosti se obeležava kao dan sećanja na 15. februar 1804. kada je dignut Prvi srpski ustanak, koji istoričari nazivaju i Srpska revolucija (Leopold Ranke: Die Serbische Revolution) i na 15. februar 1835. kada je donet Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije.

ЧЕСТИТКА : pretraživač Gugl, je povodom Dana državnosti Srbije na naslovnu stranu srpskog domena postavio motiv iz Sretenjskog ustava iz 1835. godine

Ustanička zastava 1804.

Ordeni i medalje

Po članu 8. Zakona o odlikovanjima Republike Srbije iz 2009 i izmenama tog zakona iz 2010. ordeni su:

Orden Republike Srbije;

Orden srpske zastave;

Orden Karađorđeve zvezde;

Sretenjski orden;

Orden zasluga za državu;

Orden zasluga za odbranu i bezbednost.

Orden Republike Srbije ima dva stepena i dodeljuje se u prvom stepenu na velikoj ogrlici (predsednicima ili suverenima država), a u drugom stepenu na lenti(predsednicima država ili vlada).

Orden srpske zastave ima tri stepena i dodeljuje se za naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa između Republike Srbije i drugih država, odnosno međunarodnih organizacija, kao i za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i drugih država.

Orden Karađorđeve zvezde ima tri stepena i dodeljuje se za naročite zasluge i uspehe u predstavljanju države i njenih građana.

Sretenjski orden ima tri stepena i dodeljuje se za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblastima javnih, privrednih, kulturnih, prosvetnih, sportskih i humanitarnih delatnosti.
Orden zasluga za državu ima tri stepena i dodeljuje se za naročite zasluge i uspehe u predstavljanju države i njenih građana.

Orden zasluga za državu ima tri stepena i dodeljuje se za naročite zasluge i uspehe u predstavljanju države i njenih građana.

Orden zasluga za odbranu i bezbednost ima tri stepena i dodeljuje se za natprosečno, uzorno i časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblastima odbrane i bezbednosti.

Po članu 9. istog zakona medalje su:

Medalja za hrabrost „Miloš Obilić“;

Medalja za zasluge;

Medalja zasluga za revnosnu službu.

Medalja za hrabrost ima dva stepena (zlatna i srebrna medalja) i dodeljuje se za dela u kojima je do snažnog izražaja došla lična hrabrost ili za dela u kojima je u izuzetno opasnim situacijama u spasavanju ljudskih života ili materijalnih dobara ispoljena izvanredna hrabrost i samopregor.

Medalja za zasluge ima dva stepena (zlatna i srebrna medalja) i dodeljuje se za izuzetne zasluge i postignute rezultate u svim oblastima života i rada.

Medalja zasluga za revnosnu službu ima dva stepena (zlatna i srebrna medalja) i dodeljuje se za zasluge i izuzetne rezultate pokazane u obavljanju dužnosti i zadataka u oblastima odbrane i bezbednosti.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve