Loader

Drama zavejanog voza

16.februar,11:37

Posle tri dana i tri noći koje su proveli u vozu blokiranom na nepristupačnom terenu 45 putnika evakuisano helikopterima crnogorske vojske i policije

VOZ U SNEGU: Stanica Trebješica, 13. februara

U stanici Trebješica na pruzi kod Kolašina u vozu blokirana 45 putnika provela tri noći, a pokušaj njihove evakuacije helikopterom Vojske Crne Gore u ponedeljak 13. februara ujutru nije uspeo zbog loših vremenskih prilika, zbog naponskih žica i zbog ograničenog prostora za sletanje. Spasioci su ipak uspeli da blokiranim putnicima dopremimo hranu, kazao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragan Samardžić. Putnici su na toplom, jer u vozu radi grejanje. Potom su spasioci pokušali da manjim helikopterom spusti ekipu koja bi trebalo da ukloni žice, kako bi veći helikopter mogao da počne evakuaciju.

TEŠKO PRISTUPAČNO MESTO: Stanica Trebješica na pruzi Beograd Bar, blizu istoimenog tunela. (U crnogorskim izvorima naziv te stanice je najčešće Trebješica, mada se ona pominje i kao Trebešica, na primer u nekim dokumentima Direktorata za železnice crnogorske vlade, a i kao Trebješnica, u saopštenjima Željezničkog prevoza Crne Gore.)

Helikopter MUP-a Crne Gore uspeo je, u ponedeljak oko podne iz drugog pokušaja, da se spusti do blokiranog voza da evakuiše tri putnika, a spasavanje ostalih se nastavlja. Nešto posle 14 časova u evakuaciju se uključuje i vojni helikopter gazela „gazela“, pa je do 15.30 evakuisan 21 putnik. Prema podgoričnim Vijestima prvi spaseni putnici kažu da među putnicima nije bilo panike. List Pobjeda izveštava da spasioci evakuisane putnike dovodze do Bioča, a potom ih kombijem prevoze do Podgorice. Preostalim putnicima ranije je dostavljena hrana. Zbog prekidanja električnih vodova u vozu u toku spasavanja nije više bilo struje, tako da u vozu više nije bilo grejanja. Do 16.40 časova svi punici su evakuisani, a ostalo je da se pre pada mraka spasu i policajci koji su im ranije pošli u pomoć i bili takođe zarobljeni u vozu.

Voz je u petak 10. februara uveče zaustavila snežna lavina koja se obrušila na deo pruge između Trebješice i Lutova, kod Kolašina. Deo pruge gde je blokiran putnički voz nalazi se na izrazito nepristupačnom terenu.

Lavina koja se sručila na prugu je u nedelju oko 6.30 probijena i voz krenuo ka Podgorici, ali mu je nova lavina ponovo zatvorila put. Zaglavio se i snegočistač koji je krenuo da oslobodi putnike voza. Sa putnicima treba da bude evakuisano i oko 25 pripadnika specijalne policijske jedinice, koji su u nedelju putnicima dopremili hranu i piće i ostali s njima blokirani. Sve ponovne spasilačke akcije nisu dale rezultate zbog velikih snežnih nanosa na delu pruge na relaciji Trebješnica-Lutovo. Nakon dva dana, iz snežnih smetova u nedelju uveče su spasena četvorica železničara koji su prvi pokušali da se probiju do putnika zavejanih u Trebešici i donesu im hranu. Javnosti uopšte nije bilo poznato da se železničari nalaze u mestu Kos, desetak kilometara od Kolašina, odakle su ih spasle kolege iz Kolašina. Spasioci su do zatrpanih kolega išli četiri kilometra, sredinom pruge, probijajući se kroz veliki sneg i usove.

U međuvremenu, Feko A. Mulić (55) iz Bijelog Polja jedan od putnika tog voza je preminuo, najverovatnije od posledica srčanog udara. List PObjeda izveštava da je u takvim vanrednim okolnostima telo preminolog premešteno u poseban kupe…

Drugi putnički voz, koji je blokiran kod Virpazara, pošto se, zbog velike količine snega na pruzi, pokvarila lokomotiva. Putnici tog voza su napustili voz i u sopstvenoj režiji nastavili putovanje, pošto je voz zaustavljen u neposrednom blizini magistralnog puta Podgorica-Bar.

Drami u Trebješnici prethodili su snegom i ledom izazvani problemi u železničkom saobraćaju. Pre prekida saobraćaja kašnjenja međunarodnih vozova u Crnoj Gori iznosila su i do 12 časova, od čega su vozovi u dolasku iz Srbije kasnili od jednog do šest časova, a na području Crne Gore od pola sata do šest sati.Željeznice Crne Gore su 8. februara na primer februara saopštile da je voz 6104 u Kolašin je stigao u 19:05h (sa zakašnjenjem od 106 min) i pošto nije mogao nastaviti vožnju zbog ledom blokiranog teretnog voza odlučeno je da se vrati iz Kolašina a da putnici pređu u brzi voz u Trebješici pošto u Kolašinu nije bilo struje i grijanja. Zbog nemogućnosti ukrštavanja vozova u Trebješici, Kosu, Kolašinu,Trebaljevu, Mijatovom Kolu i Kruševu usled snega i leda na skretnicama – dolazilo je do zastoja u funkcionisanju putničkog saobraćaja, većeg kašnjenja pa i otkazivanja lokalnih putničkih vozova.

Železnički saobraćaj iz Srbije za Crnu Goru zbog snežne lavine na delu barske pruge kroz Srbiju između Brodareva i Vrbnice i zbog vremenskih neprilika u Crnoj Gori, saopštio je Centralni operativni štab Železnica Srbije.

Gorska služba spasavanja opominje: Lavine prete

Gorska služba spasavanja Srbije upozorila je u sredu 15. februara da će promena temperature i nove snežne padavine, koje su najavljene, stvoriti uslove za pojavu lavina, koje ne moraju da nastanu samo u visokim planinama nego i na usecima, čak i u šumama.

Uz podsećanje da lavine predstavljaju nekontrolisano kretanje snega, u saopštenju se navodi da i snežni pokrivač od 30 centimetara može predstavljati opasnost na pojedinim terenima i treba da prođe 24-48 sati nakon padavina kako bi se novonastali sneg slegao i vezao za prethodni sloj.

Lavina na obali Perućca

Lavina se obrušila na lokalnom putu Perućac-Rastište, koji saobraća pored jezera Perućac. Policijska uprava Užice saopštila je da je pod lavinom ostao zatrpan Momčilo N ikolić (37) iz Rastišta. On je kolima naišao na odron snega na putu, stao je, izašao iz vozila da vidi šta se dešava i u tom trenutku, iznenada, sručila se nova lavina i odnela ga. U nedelju 12. februara, tokom čitavog popodneva specijalizovane spasilačke ekipe prekopavale su velike količine nanetog snega ispod puta, ali nesrećnog čoveka nisu našli. Strahuje se da ga je lavina odnela do jezera koje je udaljeno samo 30 metara od mesta obrušavanja lavine. Iz snežne lavine kod jezera Perućac kod Bajine Bašte evakuisane su tri osobe, dok se za jednom još traga, izjavio je Goran Nikolić iz Sektora za vanredne situacije MUP-a.

Načelnica Policijske uprave Užice Dragica Jevtović izjavila je da posle sat i po potrage, ronioci u zaleđenom jezeru nisu u ponedeljak uspeli da pronađu Nikolića, ali da ronilačke ekipe neće napustiti teren dok se ne pretraži deo gde bi eventualno moglo da bude telo. Potragu otežava do metar i po debeli led na jezeru. Spasilačke ekipe su u utorak 14. februara lomile led na Perućcu da bi ronioci nastavili potragu za Momčilom Nikolićem, rekao Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije. POtraga u jezeru je nastavljena i u sredu 15. februara…

Železnički prevoz Crne Gore: Saopštenje za javnost, 12.02.2012.

Veliki sniježni nanosi i sniježne lavine, i pored nastojanja Željezničke infrastrukture Crne Gore da obezbijedi prohodnost vozova, doveli su do potpunog obustavljanja željezničkog saobraćaja u svim pravcima.
Lokalni voz koji je saobraćao na relaciji Podgorica-Bar, i koji je krenuo u 10:05h, zaglavio se u Virpazaru u 10:35h. Voz će se uz pomoć druge lokomotive koja dolazi iz Podgorice povući za stanicu Podgorica.
Lokalni voz iz Bijelog Polja koji je u petak zbog sniježnih nanosa i lavina i nestanka električnog napona ostao zaglavljen u 23:23h između Trebješnice i Lutova, pokrenut je jutros u 06:25h iz Trebješnice prema Podgorici nakon što je ŽICG uklonila sniježne nanose između Lutova i Trebješnice. Međutim, po izlasku iz tunela Trebješnica, voz je ponovo naišao na lavinu, tako da nije mogao nastaviti vožnju. Ponovo je uključen snijegočistač koji je, prema informacijama ŽICG ostao zaglavljen ozmeđu dvije lavine, i trenutno se radi na oslobođenju istog i nastavku čišćenja lavina. Sinoć je oko 18:00h posebnim vozom prema Trebješnici prevezeno 35 pripadnika specijalne policije koji su se u toku noći probili do voza u Trebješnici i dostavili putnicima hranu. Sa putnicima su i dalje pripadnici specijalne policije. Danas u 12:50h ponovo je otpremljen poseban voz prema Lutovu sa hranom i pićem sa ciljem da se u slučaju prebacivanja putnika pješice preko sniježnog nanosa putnici ukrcaju u ovaj voz i dovedu u Podgoricu.

Nažalost, putnik Mulić Feko je u 01:15h preminuo. Pretpostavlja se da je preminuo od srčanog udara, što će se naknadnom obdukcijom utvrditi.
Željeznička infrastruktura Crne Gore i dalje nastoji da oslobodi voz.

Preživela samo mala Amsera

Snežna lavina visine deset i širine 500 metara se u subotu 11. februara pre podne obrušila na 13 kuća u goranskom selu Restalica i srušila sedam, dok je oštetila šest njih. Deset zatrpanih kuća bilo je prazno jer im vlasnici rade u inostranstvu, ali braća Fehim i Redžip Reka izgubili su živote, kao i još sedam članova njihovih porodica, samo je petogodišnja devojčica Amsera Reka ostala živa zahvaljući čvrstom majčinom zagrljaju u trenutku kad ih je udarila lavina i zatrpao sneg. Ona je s promrzlinama prebačena u bolnicu u Prizrenu.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve