Sport >

Nole, najbolji na svetu

Novak Đoković je, na svečanosti u Central holu u Vestminsteru, 6. februara, proglašen za najboljeg sportistu sveta u 2011. godini. Đoković je iza sebe ostavio ostatak nominovane konkurencije u kojoj su bili fudbaler Barselone Lionel Mesi, sprinter Jusein Bolt, košarkaš Dalasa i nemačke reprezentacije Dirk Novicki, vozač Formule 1 Sebastijan Fetel i biciklista Kadel Evans.

Ova nagrada, koja se još naziva i sportskim Oskarom, dodeljuje se od 2000. godine, a uručuje je Fondacija "Laureus", koja je u 2011. izdvojila oko 40 miliona evra za pomoć mladim sportistima u 91 državi.

Pobednika je birao žiri koji su činile velike sportske legende kao sto su: Edvin Mozes (predsedavajući), Đakomo Agostini, Markus Alen, Franc Bekenbauer, Boris Beker, Jan Botam, Sergej Bubka, Bobi Čarlton, Sebastijan Kou, Nađa Komaneči, Japnig Deng, Marsel Desai, Kapil Dev, Mik Duhan, Dejvid Duile, Emerson Fitipaldi i mnogi drugi.

Pored najboljeg sportiste sveta nagrađeni su još i: najbolja sportistkinja Vivijen Čeriot (Kenija), najbolja ekipa, fudbalski klub Barselona (Španija), za "proboj godine" golfer Rori Mekilroj (SAD), za povratak godine, golfer Daren Klark (Severna Irska), najbolji sportista sa invaliditetom, sprinter Oskar Pistorijus (Južna Afrika) i najbolji "akcioni sportista", surfer Keli Slejter (koji je četvrtim trijumfom dostigao rekord Rodžera Federera po broju "Laureus" priznanja).

Uoči ceremonije, Đokovića je ugostio britanski premijer Dejvid Kameron, na prijemu koji je organizovan u premijerovoj rezidenciji u Londonu u čast svih nominovanih sportista za nagradu. Srpski teniser je na prijem stigao u društvu devojke Jelene Ristić, a sa Kameronom je razgovarao o više tema kako je i bilo najavljeno. To je drugi put u poslednjih nekoliko godina da Đoković dobija poziv od Kamerona. Prethodno su se susreli sredinom novembra 2010, pred završni turnir sezone kada je Nole bio u društvu Rafaela Nadala, Rodžera Federera, Endija Marija i drugih učesnika Masters kupa.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA

foto: reuters