Loader

Novi balkanski dečko

02.februar,19:32

U Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u sredu, 1. februara održana je konferencija MAN2012: New Balkan Boy, čija je glavna tema bila uloga muškaraca u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, promocija rodne ravnopravnosti i zdravih stilova života.

Konferenciju je otvorio Geri Barker, jedan od najvećih svetskih stručnjaka koji se bave muskulinitetom i rodno zasnovanim nasiljem. Barker je izneo podatke na osnovu istraživanja koja su vršena u 17 zemalja širom sveta, a koja pokazuju da se muškarci danas suočavaju sa velikim izazovima. Zbog promenjenih uloga, sve veće emancipacije žena i ekonomskog stresa muškarci se suočavaju sa problemom promene identiteta, a neki to ispoljavaju kroz bes i nasilje.

„Rodna ravnopravnost je tu, ali ona nije borba polova, već novi način da budemo muškarci i žene. Moramo podstaći muškarce da se više angažuju oko različitih poslova i prihvatanja različitih uloga. Mnogi tvrde da muškarci ne mogu da se promene, a promene su svuda oko nas“, kaže Barker.

Pored njega, na konferenciji su govorili i mnogi stručnjaci iz Amerike, Severne Irske, Velike Britanije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji se bave mladićima, rodnom ravnopravnošću i borbom protiv nasilja.

Branislava Arsenov, jedna od osnivača organizacije CLOUSE predstavila je nacionalno istraživanje koje je urađeno sa mladićima u 16 gradova u Srbiji. U njemu su izneti stavovi o nasilju među vršnjacima, rodnoj ravnopravnosti i odnosu prema zdravim stilovima života. Rezultati istraživanja pokazuju visok stepen nasilnog ponašanja u proteklih godinu dana. Tako na primer, 39 odsto mladića tvrdi da je primenilo neki oblik fizičkog nasilja nad drugim mladićima, a isti procenat njih izjavljuje da su pretili ili ponižavali drugog mladića.

Zapažen je i relativno visok nivo učestalosti nasilja prema homoseksualcima jer je 38 odsto ispitanika tvrdilo da je nasilje prema homoseksualcima uvek opravdano, dok njih 58 odsto kaže da nikada ne bi imali druga koji je gej.

Pokazan je i visok stepen nasilja prema ženama. Čak 14 odsto ispitanika je izjavilo da su u protekla 3 meseca vređali i ponižavali neku osobu suprotnog pola, a čak 28 odsto smatra da je fizičko nasilje prema ženi opravdano, ukoliko ona prevari muža. Istraživanje pokazuje da je među mladićima rasprostranjen stav da je ženi mesto kod kuće. „Za ženu nije fakultet, posao i te stvari, to onda nije žena. Treba da bude kod kuće“, navode mladići.

Ono što najviše zabrinjava je činjenica da čak 68 odsto mladića alkohol redovno konzumira, a kao najčešći razlog navodi se oslobađanje od stresa i rešavanje problema.

Vojislav Arsić, osnivač Centra E8, smatra da je u rešavanju ovog problema važna podrška ministarstava prosvete i zdravlja, ali i roditelja. „Mi za sada imamo uspešne programe u srednjim školama širom Srbije u kojima putem vršnjačke edukacije uspevamo da navedemo mlade da ozbiljno razmisle o ovim problemima. Međutim, posle tih predavanja oni odu kući i opet su izloženi uticaju roditelja. Zbog toga razvijamo metode putem kojih ćemo moći da dopremo i do njih, al to nam je za sada najteža stvar“, ističe Arsić.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve