foto: reuters

Hag >

Radikalna terapija

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj vraćen je u ponedeljak u pritvorsku jedinicu u Ševeningenu iz bolnice, u koju je smešten, kako kažu u Srpskoj radikalnoj stranci, nakon što mu je naglo pozlilo u nedelju u 17 časova. Međutim, portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić objasnila je za medije da je predsednik SRS-a prebačen u bolnicu iz preventivnih razloga i da ona ne može da dâ više informacija.

Prema saopštenju iz SRS-a, Šešelju je propisana nova terepija kojom je obuhvaćeno dvanaest novih lekova, pošto je na osnovu lekarskog nalaza utvrđeno da je jedan od lekova, koje je do sada uzimao, negativno uticao na rad bubrega. U saopštenju se navodi da su lekari naglasili da je neophodno svakodnevno kontrolisati pejsmejker, koji je Šešelju ugrađen 12. januara ove godine. Međutim, zbog nedostatka opreme, u Haškom tribunalu to ne čine, dodaju iz SRS-a.

Po odluci pretresnog veća Haškog tribunala, Šešelja će u pritvoru pregledati ruski pneumolog Sergej Nikolajevič Avdejev i te troškove će snositi Haški tribunal. Ruski lekar ga je na njegov lični zahtev i ranije pregledao, pošto je odbio da ga pregleda britanski kardiolog, zbog njegove nacionalnosti. Sudije su naložile i lekaru u pritvoru da im najkasnije tri dana po Šešeljevom dolasku iz bolnice preda izveštaj o njegovom zdravstvenom stanju.

Radikali su zatražili da njihovog lidera u Hagu pregleda i tim lekara iz Srbije, koje je predložio Šešelj, a koje bi predvodio Milovan Bojić, bivši ministar zdravlja i funkcioner JUL-a. U timu su i pulmolog Miodrag Vukčević, kardiolog Zora Naumović i lekar i funkcioner SRS-a Paja Momčilov. Do kraja nedelje znaće se odluka Haškog tribunala o tome da li će odabrani lekari pregledati Šešelja, a troškove za to će snositi Srbija i njeni građani.

Vojislav Šešelj je, inače, prošle godine podvrgnut medicinskoj intervenciji – ablaziji – zbog tahikardije, poremećaja u srčanom ritmu. Ablazijom se uspostavlja pravilan srčani ritam uz pomoć sonde, koja se kroz preponske arterije ubacuje u srce. Lider radikala je od početka godine zbog zdravstvenih problema bio hospitalizovan 6. i 18. januara, a 12. januara mu je ugrađen pejsmejker.

Podršku haškom optuženiku pružio je i ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić. On je optužio Haški tribunal za "neljudsku praksu prema srpskim zatočenicima" i izjavio da država mora da pomogne Šešelju, kako ne bi završio kao Slobodan Milošević. Naglasio je da srpska vlast, političke i društvene i nevladine organizacije u Srbiji moraju da ustanu protiv ove torture koja se sprovodi prema srpskim zatočenicima.

Tribunal Šešelju sudi od jeseni 2007. godine, po optužnici za zločine nad Hrvatima i muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, od 1991. do 1993. Suđenje traje od novembra 2007. godine, a Šešelj je u pritvoru Tribunala od februara 2003, kad se dobrovoljno predao odmah nakon objavljivanja optužnice protiv njega. Kraj suđenja zakazan je za početak marta.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST