Loader

Drago Hedl dobitnik novinarske nagrade „Jug Grizelj“

26.januar,17:10

Godišnja novinarska nagrada Jug Grizelj se od 1991. dodeljuje za najviše dostignuće istraživačkog novinarstva u službi razvijanja prijateljstva među ljudima i uklanjanja granica među narodima.

Drago Hedl

Osiječki novinar Drago Hedl novinarstvom se bavi od 1980. godine i za svoj rad dobio je brojna priznanja, a među najznačajnijim je The Knight International Journalism Award koju mu je 2006. dodelio američki The International Center for Journalists. Krajem decembra 2011, hrvatski predsednik Ivo Josipović uručio je Hedlu Povelju Republike Hrvatske.
Pisao je za splitski nedeljnik Feral Tribune i riječki Novi list. Od 2008. je zaposlen u zagrebačkom Jutarnjem listu kao šef osječkog dopisništva i vodeći istraživački novinar. Autor je više knjiga i filmskih scenarija, među kojima je i Vukovar – posljednji rez, u režiji Janka Baljka u srpsko-hrvatskoj koprodukciji 2006, kao i knjiga Glavaš: kronika jedne destrukcije.

Hrvatski novinar i publicista Drago Hedl dobitnik je novinarske nagrade „Jug Grizelj“ za 2011. godinu.

Ovu odluku doneo je žiri Fonda „Jug Grizelj“ u kome su Velimir Ćurgus Kazimir (predsednik žirija), Antonela Riha, Filip Švarm, Boro Kontić i Milica Krstanović.

Obrazlažući odluku žirija prilikom uručivanja nagrade u četvrtak 26. januara, Boro Kontić je rekao da razloga za nagradu ima mnogo, a povod je Hedlova knjiga „Kronika jedne destrukcije“, koju je opisao kao „jezgroviti sažetak moguće slavonske hronike od 1990. do danas“ i „neku vrstu biografije Branimira Glavaša, ratnog gospodara Osijeka“. Hedl, konstatovao je Kontić, pripada onim retkim novinarima sa ovih prostora koji ne pišu o onome što znaju, nego samo o onome što mogu da dokažu.

„Čast mi je i zadovoljstvo da primim ovu prestižnu nagradu za rad koji je prepoznat i u Srbiji. Uistinu je čast dobiti ovu nagradu za svakog novinara koji drži do toga da novinarstvo stekne ulogu u društvu koju zaslužuje, a koju na ovim prostorima nema, i tako se nađe među ljudima koji su ostavili veliki trag u novinarstvu, na prostorima i među narodima gde su radili“, rekao je Drago Hedl.

Godišnja novinarska nagrada Jug Grizelj se od 1991. dodeljuje za najviše dostignuće istraživačkog novinarstva u službi razvijanja prijateljstva među ljudima i uklanjanja granica među narodima. Drago Hedl je dvadeseti dobitnik ovog profesionalnog novinarskog priznanja.

Nagradu i Fond Juga Grizelja je u decembru 1991. godine ustanovila grupa novinara – Dušan Simić, Aleksandar Nenadović, Stevan Nikšić, Slavoljub Đukić, i Milan Milošević, a uz podršku porodice Juga Grizelja, Jugoslovena po imenu i po angažovanju, velikana jugoslovenskog novinarstva, kolumniste, analitičara, reportera, filmskog scenariste, novinara „Večernjih novosti“, NIN-a i „Vremena“, predsednika Udruženja novinara Srbije oteranog s te družnosti 1988. godine.

Dosadašnji dobitnici nagrade "Jug Grizelj"

1991. Lila Radonjić, TV Studio B

1992. Željko Vuković, Borba

1993. Predrag Koraksić, Vreme

1994. Gordana Logar i redakcija Naše Borbe

1995. Bojana Lekić i Svetlana Lukić, B92

1996. Stojan Cerović, Vreme

1997. Agencija Beta

1998. Radio Bajina Bašta, Radio Pančevo i Radio Bum 93

1999. Teofil Pančić, Vreme

2000. Omer Karabeg, Radio Slobodna Evropa

2001. Nenad Stefanović, Vreme

2002. Ivan Torov, Danas

2003. Antonela Riha, B92

2004. Miloš Vasić, Vreme

2006. Vukašin Obradović, Novine Vranjske

2007. Filip Švarm, Vreme

2008. Dimitrije Boarov, Vreme

2009. Brankica Stanković, B92

2010. Boro Kontić, sarajevski publicista

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve