Zdravlje >

Poskupele cigarete

Od 16. januara ove godine cigarete kompanije "Filip Moris", čiji je predstavnik za naše tržište Niška duvanska industrija, poskupele su za pet do deset dinara. Britiš amerikan tobako (BAT) iz Vranja, i Japan tobako internešenel (JTI) iz Sente, najavili su poskupljenje svojih proizvoda do kraja januara. U narednom periodu očekuje se porast maloprodajne cene cigareta i kod ostalih duvanskih kompanija u Srbiji.

Razlog za porast cena cigareta je usvajanje izmena Zakona o akcizama, koji je 29. decembra 2010. godine usvojila Skupština Republike Srbije. Minimalna akciza po paklici cigareta povećana je sa 61 na 71 dinar od 1. januara ove godine. U Ministarstvu finansija očekuju da će ovim promenama godišnji prihodi budžeta biti povećani za oko 1,3 milijarde dinara.

Pored vladinih mera podizanja i održavanja visokih cena i poreskih stopa za duvanske proizvode, iz Ministarstva zdravlja najavljuju sprovođenje drugih metoda u cilju smanjenja pušenja. Jedna od restriktivnih mera je postavljanje slikovnih upozorenja na paklice cigareta, koja su već uveliko praksa širom sveta. Primeri tih slika su oštećena pluća pušača, uništeni zubi, pa čak i kompletne fotografije ljudi obolelih od nekog oblika tumora zbog pušenja. Takođe će se raditi na ojačavanju zdravstvene zaštite za odvikavanje od pušenja, a biće pojačana i intersektorska saradnja Ministarstva zdravlja i drugih ministarstava sa Savetom za kontrolu duvana.

Pre četiri godine Vlada je donela Strategiju kontrole duvana, kojom se predviđa potpuna zabrana pušenja na svim javnim mestima, u periodu od 2007. do 2015. godine, kako bi se izloženost duvanskom dimu svela na minimum, ali i radi zakonske harmonizacije sa Evropskom unijom u ovoj oblasti.

Kao jedna od potpisnica Okvirne konvencije o kontroli duvana Svetske zdravstvene organizacije, Srbija je dužna da uvede totalnu zabranu pušenja.

Početkom ove godine Vlada bi trebalo da usvoji akcioni plan kontrole duvana za period od 2012. do 2015. godine, sa novim merama koje su predviđene ovom konvencijom.

Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu primenjuje se od 11. novembra 2010. godine, i njime je regulisana zabrana pušenja u svakom zatvorenom javnom i radnom prostoru pod određenim uslovima. Istraživanja pokazuju da 80 odsto stanovništva podržava taj zakon, a zabrana se poštuje u 90 odsto slučajeva.

Ipak, Srbija je i dalje jedna od vodećih zemalja u Evropi po procentu osoba koje puše, cene cigareta su znatno ispod evropskih, a dostupne su svakome i na svakom ćošku.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA

foto: milovan milenković

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net