Vreme
VREME 1094, 22. decembar 2011. / MOZAIK

Mediji na mreži i papiru:
Gušenje štampe

Iako mnogi stručnjaci najavljuju da štampa u Srbiji potpuno izumire 2040. godine, već sada samo najatraktivnija i najkvalitetnija izdanja uspevaju da opstanu na tržištu. Vlasnici novinskih kuća se na najrazličitije načine trude da zadrže svoje verne čitaoce i da, barem privremeno, odlože nadolazeći trend izumiranja štampe i ekspanziju internet izdanja

Prema poslednjim istraživanjima, 56 odsto odraslih stanovnika Srbije koristi internet (oko 3,6 miliona). Veća upotreba interneta omogućila je novinarima gotovo trenutno prosleđivanje bitnih informacija ka čitaocima. Na taj način, onlajn mediji imaju veći uticaj na informisanje ljudi i zadovoljavaju ljudsku potrebu za nepresušnim informacijama.

Razvoj interneta kao sredstva za oglašavanje i načina saznavanja informacija umnogome je doprineo i razvoju novinarstva. U periodu kada internet nije bio rasprostranjen kao danas, informacije su sporije putovale, a vesti u štampanoj formi izlazile tek sutradan.

U poslednje vreme ljudi, naročito mlađa populacija, kupovinu novina zamenjuju internet pretraživanjem.

"Mislim da je odumiranje print izdanja dnevnih novina nezadrživ prirodni proces napretka, koji je u ovom slučaju samo usmeren razvojem tehnologije. Mlađim generacijama print sve manje znači, te mislim da one neće stići ni da razviju naviku kupovine informacija na kiosku", kaže Veljko Popović, novinar i urednik portala "Mondo", i dodaje da će štampana izdanja (ako novine pronađu dobra rešenja naplate svog rada i preko interneta) početi da gube svoj značaj paralelno sa opadanjem broja pripadnika starih generacija koje su na njih naviknute.

Jedan od primera medija koji se ugasio vremenom, pa nakon nekog vremena ponovo aktivirao jeste Televizija "BK". Oni nisu imali nikakvo štampano izdanje, ali su u internetu u ovom trenutku videli priliku da povrate gledanost publike koja ih je ranije pratila. Informativna emisija "Telefakt" sada se može pratiti isključivo putem interneta, tačnije putem mreže YouTube. To pokazuje veru u moć i rasprostranjenost interneta.

Zatim, svima poznate novine "Glas javnosti" ugašene su 2010. nakon trinaest godina izlaženja. Nastavile su, međutim, da postoje kao internet izdanje. Naime, čelnici ove novinske kuće najavili su da je gašenje samo privremeno, jer nastoje da modernizuju i redizajniraju štampano izdanje. Premda je najavljivan povratak ovih novina, od tada se "Glas javnosti" nije pojavljivao na trafikama.

Iako mnogi stručnjaci najavljuju da štampa u Srbiji potpuno izumire 2040. godine, već sada samo najatraktivnija i najkvalitetnija izdanja uspevaju da opstanu na tržištu. Vlasnici novinskih kuća se na najrazličitije načine trude da zadrže svoje verne čitaoce i da, barem privremeno, odlože nadolazeći trend izumiranja štampe i ekspanziju internet izdanja.

Dušica Jovanović i Nemanja Rašić