Loader

Festival nauke 2011. Kako padam na pamet

01.decembar,23:22

Pod sloganom "Padam na pamet" od petka 2. decembra, do nedelje 4. decembra peti po redu Festival nauke na četiri lokacije u Beogradu: u robnoj kući "Kluz", u zgradi Studentskog kulturnog centra (SKC), u Teatru "Bojan Stupica" i u galeriji Narodne banke Srbije. Debate: "Ima li smrti posle života?", "Nauka vs religija" i "Da li se u genima krije nacionalnost?

Ovog vikenda, od petka 2. decembra, do nedelje 4. decembra, u Beogradu se održava još jedan Festival nauke, i to, verovali ili ne – peti po redu. Ove godine on se održava na četiri lokacije: u robnoj kući „Kluz“, u zgradi Studentskog kulturnog centra (SKC), u Teatru „Bojan Stupica“ i u galeriji Narodne banke Srbije. Kreatori Festivala su pod ovogodišnjim sloganom „Padam na pamet“ ponovo okupili brojne naučne organizacije i naučnike pojedince, uglavnom mlade, ali i nezanemarljivu ekipu popularizatora nauke.

Festival je počeo kao znatno skromniji, dvodnevni događaj, koji je te prve godine održavanja, 2007, u zgradi Geozavoda, na iznenađenje svih uspeo da okupi čak 8000 ljudi. Ovo je bio jasan znak organizatorima Festivala, UPG Noć muzeja, kao i čitavoj javnosti, da je interesovanje za nauku u Srbiji mnogo veće nego što se pretpostavljalo. Drugi festival, održan u Muzeju „25. maj“, bio je mnogo veći i ambiciozniji, sa 15.000 posetilaca iz svih krajeva Srbije, a na njemu ej po prvi put učestvovao i nedeljnik „Vreme“ sa svojom postavkom o nauci. Naredne, 2009. godine Festival nauke još je porastao i to na 17.000 posetilaca koji su, uprkos svinjskom gripu i hladnoći, došli u zgrade „Kluza“ i SKC-a. Prošle godine, Festival se proširio na nove lokacije, koje će i ovog decembra biti aktuelne: pomenuti „Kluz“ i Studentski kulturni centar, kao i Galerija Narodne banke Srbije. Te 2010. posetilo ga je čak 19.000 ljudi, a učestvovalo je rekordnih 300 naučnika iz 38 ustanova, kao i brojni gosti iz inostranstva.

Ako nastavi da se razvija, Festival „preti“ da postane jedan od najvažnijih autentičnih gradskih događaja. Ove godine, potpomognut sredstvima Centra za promociju nauke, koji i sam ima svoju neobičnu postavku na Festivalu, kao i nekoliko sponzora iz privrede, Festival je po veličini i programskoj ponudi ozbiljno prevazišao sve slične manifestacije u regionu i to ako region vrlo široko shvatimo. Na Festival ove godine dolazi veliki broj gostiju iz inostranstva, a ceo program je od izlagačkog pomeren ka interakciji i performansu.

U okviru predavačkog programa, koji se odvija u SKC-u, ove godine ima puno iznenađenja. No, na Festivalu će se ove godine prvi put organizovati i takozvani naučni intervjui, gde će poznati naučnici razgovarati kako o Ajnštajnovoj teoriji tako i o filozofiji nauke, ali i o problemu pseudoistorije. U razgovorima učestvuju fizičari Ivan Aničin, Duško Latas, Branislav Cvetković, vizantolog Radivoj Radić i naš poznati filozof Miloš Arsenijević. Ovi razgovori sa naučnicima održavaju se svakog dana Festivala u 16h u Teatru „Bojan Stupica“.

Na Festivalu nauke ove godine organizuju se tri naučne debate, koje publika može da vidi svakog dana od 2. do 4. decembra u terminu od 18h u Svečanoj salu SKC-a. Svaka od debata ima po pet učesnika iz raznih oblasti, a teme o kojima će razgovarati su vrlo aktuelne – „Ima li smrti posle života?“, „Nauka vs religija“ i „Da li se u genima krije nacionalnost?“

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve