Loader

Festival nauke 2011. Kako padam na pamet

01.decembar,23:22

Pod sloganom "Padam na pamet" od petka 2. decembra, do nedelje 4. decembra peti po redu Festival nauke na četiri lokacije u Beogradu: u robnoj kući "Kluz", u zgradi Studentskog kulturnog centra (SKC), u Teatru "Bojan Stupica" i u galeriji Narodne banke Srbije. Debate: "Ima li smrti posle života?", "Nauka vs religija" i "Da li se u genima krije nacionalnost?

Ovog vikenda, od petka 2. decembra, do nedelje 4. decembra, u Beogradu se održava još jedan Festival nauke, i to, verovali ili ne – peti po redu. Ove godine on se održava na četiri lokacije: u robnoj kući „Kluz“, u zgradi Studentskog kulturnog centra (SKC), u Teatru „Bojan Stupica“ i u galeriji Narodne banke Srbije. Kreatori Festivala su pod ovogodišnjim sloganom „Padam na pamet“ ponovo okupili brojne naučne organizacije i naučnike pojedince, uglavnom mlade, ali i nezanemarljivu ekipu popularizatora nauke.

Festival je počeo kao znatno skromniji, dvodnevni događaj, koji je te prve godine održavanja, 2007, u zgradi Geozavoda, na iznenađenje svih uspeo da okupi čak 8000 ljudi. Ovo je bio jasan znak organizatorima Festivala, UPG Noć muzeja, kao i čitavoj javnosti, da je interesovanje za nauku u Srbiji mnogo veće nego što se pretpostavljalo. Drugi festival, održan u Muzeju „25. maj“, bio je mnogo veći i ambiciozniji, sa 15.000 posetilaca iz svih krajeva Srbije, a na njemu ej po prvi put učestvovao i nedeljnik „Vreme“ sa svojom postavkom o nauci. Naredne, 2009. godine Festival nauke još je porastao i to na 17.000 posetilaca koji su, uprkos svinjskom gripu i hladnoći, došli u zgrade „Kluza“ i SKC-a. Prošle godine, Festival se proširio na nove lokacije, koje će i ovog decembra biti aktuelne: pomenuti „Kluz“ i Studentski kulturni centar, kao i Galerija Narodne banke Srbije. Te 2010. posetilo ga je čak 19.000 ljudi, a učestvovalo je rekordnih 300 naučnika iz 38 ustanova, kao i brojni gosti iz inostranstva.

Ako nastavi da se razvija, Festival „preti“ da postane jedan od najvažnijih autentičnih gradskih događaja. Ove godine, potpomognut sredstvima Centra za promociju nauke, koji i sam ima svoju neobičnu postavku na Festivalu, kao i nekoliko sponzora iz privrede, Festival je po veličini i programskoj ponudi ozbiljno prevazišao sve slične manifestacije u regionu i to ako region vrlo široko shvatimo. Na Festival ove godine dolazi veliki broj gostiju iz inostranstva, a ceo program je od izlagačkog pomeren ka interakciji i performansu.

U okviru predavačkog programa, koji se odvija u SKC-u, ove godine ima puno iznenađenja. No, na Festivalu će se ove godine prvi put organizovati i takozvani naučni intervjui, gde će poznati naučnici razgovarati kako o Ajnštajnovoj teoriji tako i o filozofiji nauke, ali i o problemu pseudoistorije. U razgovorima učestvuju fizičari Ivan Aničin, Duško Latas, Branislav Cvetković, vizantolog Radivoj Radić i naš poznati filozof Miloš Arsenijević. Ovi razgovori sa naučnicima održavaju se svakog dana Festivala u 16h u Teatru „Bojan Stupica“.

Na Festivalu nauke ove godine organizuju se tri naučne debate, koje publika može da vidi svakog dana od 2. do 4. decembra u terminu od 18h u Svečanoj salu SKC-a. Svaka od debata ima po pet učesnika iz raznih oblasti, a teme o kojima će razgovarati su vrlo aktuelne – „Ima li smrti posle života?“, „Nauka vs religija“ i „Da li se u genima krije nacionalnost?“

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve